Op Foodlog wordt er al vele jaren over geschreven. Een bank die 80% van een sector financiert, kan niet makkelijk vrij worden gepleit van medeplichtigheid aan de overproductie die de Nederlandse tuinbouw de facto failliet heeft gemaakt.

’Wellicht te soepel’
Vanavond wijdt Brandpunt (NPO 2, 20:25) een uitzending aan de affaire die zich inmiddels al jaren voortsleept. In de uitzending zegt voormalig WUR-professor en LEI-directeur Ruud Huirne dat de bank ‘wellicht te soepel krediet heeft verstrekt’ aan tuinders. Thans is Huirne als directeur eindverantwoordelijk voor de activiteiten van de Nederlandse agribank van Rabobank.

Volgens Brandpunt zegt Huirne in de uitzending: “Wij hebben heel goed gekeken hoe dat proces intern is verlopen. En als je dan heel scherp kijkt, met de kennis van nu, kun je zeggen dat we onze financieringsrichtlijnen af en toe misschien bij een aantal gevallen te soepel hebben toegepast."

Rechtsgelijkheid
Oud-collega Rabobankier Bart Jan Krouwel zegt in de uitzending te denken dat de bank op dit moment de grenzen van de ethiek overschrijdt. Hij heeft het niet over de kredietverstrekking in het eerste decennium van de 21e eeuw, maar over de manier waarop de bank nu via faillissementen en het stoppen van kredietlijnen zijn eigen schade probeert te beperken. Hij bepleit daarom in Brandpunt een onafhankelijk meldpunt voor MKB'ers die door de bank in de problemen worden gebracht. Krouwel zegt: "Op grond van onze praktijkervaringen uit het MKB, merken we dat er een enorme behoefte is aan een apart en onafhankelijk eigen meldpunt voor MKB'ers met problemen met financiële instellingen. Want op dit moment kunnen ze daarvoor nergens terecht. Er bestaat niet een dergelijk meldpunt."
Krouwel bepleit dus een vorm van rechtsgelijkheid tussen de macht van de bank en die van zijn vele kredietnemers.

Fotocredits: Ruud Huirne in 2010, gefotografeerd door Pieternel van Velden, Foodlog
Dit artikel afdrukken