Dat beweren onderzoekers van Duke University naar aanleiding van een studie naar het slaappatroon van honderden zoogdieren, waaronder 21 soorten primaten. Mensen hebben voldoende aan 7 uur slaap per dag, terwijl andere primatensoorten wel 14 tot 17 uur per nacht nodig hebben. Daarnaast is onze slaap efficiënter: we brengen een groot deel van die 7 uur slaap door in diepe slaap en de proportie lichte slaap is relatief klein.

David Samson, een antropoloog aan de Duke University die 2.000 uur lang slapende orang-oetans bestudeerde, zegt: “Mensen zijn uniek in het hebben van een korte slaap van hoge kwaliteit.”

Kwantiteit naar kwaliteit
Dat wij korter slapen, komt niet alleen door kunstmatig licht en elektrische apparaten, blijkt uit een ander onderzoek.

Jager-verzamelaars zonder elektriciteit hebben ook voldoende aan weinig slaap, zelfs nog iets minder dan de mensen met elektriciteit. Mensen hebben waarschijnlijk al lang geleden slaap-kwantiteit vervangen door kwaliteit. Een deel van deze aanpassing verklaren de onderzoekers door de verschuiving van slapen in een ‘bed’ in de bomen naar het slapen op de vaste grond, zoals we nu doen.

Omdat we op de grond gingen slapen, konden we dichtbij het vuur slapen en in grotere groepen, om warm te blijven en roofdieren af te schrikken. Dit heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat we in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk uit onze slaap hebben leren te halen.
Samson: “Door korter te slapen hebben we meer tijd over gehouden waarin we nieuwe dingen konden leren en sociale banden konden smeden. De diepere slaap hielp ons de nieuwe vaardigheden op te slaan, het geheugen te verbeteren en intelligentie te vergroten.”

Fotocredits: Sleeping macaque, Tambako The Jaguar
Dit artikel afdrukken