De resultaten zijn gebaseerd op een langlopend cohortonderzoek onder 335.054 vrouwen in een groot aantal landen. Hun groente- en fruitconsumptie werd gemeten door middel van land-specifieke vragenlijsten. Na een follow-up van 11,5 jaar bleek dat dat de vrouwen die de meeste groenten eten een lager risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker. Dit verband werd niet gevonden voor fruit.
Nu het onderzoek langer loopt, kunnen we meer specificeren naar verschillende tumoren en zien we dat dit effect ook geldt bij borstkankerVolgens professor Ellen Kampman (WUR), die niet bij het onderzoek betrokken was, bevestigt deze nieuwe epidemiologische studie de al bestaande richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds over het verkleinen van de kans op kanker. “Er was met name al bewijs dat de inname van veel plantaardige voeding bij rokers de kans op mond-, keel- en longkanker verkleint. Nu het onderzoek langer loopt, kunnen we meer specificeren naar verschillende tumoren en zien we dat dit effect ook geldt bij borstkanker.”
Kampman is gespecialiseerd in de relatie tussen voeding en kanker. Ze benadrukt dat dit onderzoek vooral het bewijs versterkt dat er al is. “De richtlijnen van het WKOF zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en die veranderen niet zomaar. We voegen er alleen nog meer evidence aan toe”.
Fotocredits: Vruchtgroenten, Maggie McCain
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Klopt Enno. Je lijstje kan nog langer gemaakt worden, zoals met de waardevolle olijf en avocado. En vergeet de (koffie/soja/...)boon en paprika niet. Een ander bezwaar is dat alle 'echte' (in onze perceptie) fruit over één kam geschoren wordt - net zoals dat met 'de groenten' gebeurt... Ik had het al over het geconstateerde effect van aardbeien op het ontstaan van mond- en keelkanker, maar er zijn meer voorbeelden - zoals Wicher's Zeaxanthine of broccoli. Waar ik echt benieuwd naar ben is naar de effecten van meer specifieke diëten, waarin een aantal zaken gecombineerd (weggelaten) worden die allen in verband gebracht worden met het tegengaan van kanker.
Een 'confounder' is ook de bereidingsmethode en toegepaste combinaties. Aangezien de bereidingsmethode van grote invloed is op de kwaliteit van het product, en bepaalde combinaties een elkaar versterkend effect geven.
Terug on-topic, even lekker doorzeuren over de saaie details van de studie ;-). De onderzoekers maken strikt onderscheid tussen consumptie van fruit (beschermt niet) en groente (beschermt wel). De grootste subcategorie van hun “groenten” wordt echter gevormd door de zgn 'fruity vegetables' (Supplementary Information, Tabel 1). Hieronder vallen tomaten, komkommers, aubergines, courgettes, etc. Al smaken ze misschien niet zo lekker als een appel of een peer, biologisch gezien zijn het toch echt vruchten.
Enno
Heren, voordat jullie hier op de vuist gaan of over en weer posities creëren waaruit het lastig terugtrekken is, haal gewoon even diep adem.
En dan .. doe je het volgende.
Een orthomoleculair heeft hier een prachtig wetenschapstheoretisch kader geschapen dat cartesiaanser is dan de oude René zelf. Ik doe maar een suggestie: probeer de ruzie die jullie hier maken eens te verklaren vanuit dat kader. Waar plotten jullie het euvel?
Wicher: Zeaxanthine heeft inderdaad een enorme waarde, maar dat is maar één stofje, en daarmee een voorbeeld. Zeaxanthine - en verwante carotenoïden- worden pas echt waardevol in combinatie met het hele product (algen, zalm, goji), vergeet dat niet! En dat hele product zou wel eens binnen een specifiek kader genuttigd moeten worden voor een optimaal effect (opname verbeteren en leverafbraak voorkomen) - zoals met vetten (in zalm en algen al perfect aanwezig).
Paprika bevat veel meer waardevolle stoffen. En groene paprika een fors gehalte aan Luteïne... (met 'aangetoond' ;) anti-kankereigenschappen)... dus staar je niet blind op de oranje ;)
Diversiteit en bewustzijn van kwaliteit, mogelijkheden en eigenschappen. Dat is wat telt.
Hans, als je aan een discussie over een onderwerp mee wilt doen, moet je wel eerst de toegevoegde literatuur goed lezen. En als foodlog lezer hoor je ook op de hoogte te zijn wat in het verleden de belangrijke onderwerpen waren.
Zo heeft de hoogleraar oogheelkunde prof Keunen in het Reformatorisch Dagblad al in 1998 geadviseerd om een er voor te zorgen dat je voldoende zeaxanthine binnen krijgt. Hij heeft verschillende producten naar de VS gestuurd om deze te laten analyseren. Daar zijn fouten mee gemaakt, omdat de analyse technieken van onvoldoende kwaliteit waren
Afgelopen zomer is er een discussie geweest over de zgn Superfoods. Deze term komt niet van mij.
In deze gehele discussie heeft niemand nagegaan welke de bijzondere ingrediënten zijn die in de verschillende superfoods zitten. Het is toch op zichzelf bijzonder dat in de gojibes een zeer hoge concentratie zeaxanthine zit, nl 130 mg per 100 gram product. Alleen in de oranje paprika zit 3,3 mg per 100 gram product. Noem mij eens een ander product dat een zelfde hoeveelheid heeft.
Noch van de gojibes en noch van de oraje paprika is aangetoond dat je deze niet moet eten omdat ze een gevaar voor onze gezondheid kunnen betekenen. Voor de oranje paprika is dit ontdekt door de dochter van de oogarts dr De Winter uit hoofdorp.
De gojibes heeft volkomen onterecht op de lijst van gevaarlijke voedingsstoffen gestaan en is daar pas in 2005 van verwijderd.
Ik heb nu 10 jaar als vrijwilliger gewerkt voor de MD Vereniging en de oogvereniging. Ik heb daar geleerd dat patiënten graag goede voorlichting willen hebben, met name over voeding. Oogartsen kunnen daar helaas niet aan voldoen en huisartsen al helemaal niet. Het is bij deze verenigingen bekend dat er patiënten zijn die hun huisarts hebben bezocht en de opmerking kregen, kom over 14 dagen nog maar eens terug. En 14 later als nog doorverwezen werden naar de oogarts. Ze konden dan 6 weken later daar terecht. En kregen de volgende opmerking: U had 6 weken eerder moeten komen, nu wordt u blind, wat er is niets meer aan te doen. De Vereniging heeft naar aanleiding hiervan een uitvoerige brochure voor huisartsen geschreven.
De aanbeveling voor het gebruik van deze bes is volledig gebaseerd op de adviezen van oogartsen. Alleen zij kennen de eigenschappen van deze bes niet. Ik heb twee oogartsen gevraagd om commentaar gevraagd, maar zij houden zich strikt aan de supplementen overeenkomstig onderlinge afspraak.
Nu moet je eerst maar eens uitleggen waarom je een gewoon natuurproduct, dat in de handel beschikbaar is niet zou mogen verkopen. De 10 gram in het recept is niet nodig, maar de schadelijkheid is nog nooit aangetoond.
Overigens het Duise gezegde komt niet van Bush, maar is een citaat uit Die Jungfrau von Orléans, geschreven door Schiller