Ziekteverwekkers als EHEC, Salmonella en Listeria zitten niet alleen in dierlijke producten. Sinds de EHEC-uitbraak van 2011, die de hele Europese tuinbouw in een crisis stortte, en vorig jaar de 'sla-paniek' in de Verenigde Staten, weten we dat ook groente de bron kan zijn van voedselgerelateerde infecties waar mensen aan kunnen overlijden.

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

De wetenschappers wasten broccolikiemen in water met verschillende concentraties melkzuur en natriumhypochloriet. Twee minuten wassen in de oplossing reduceerde het kiemgetal - de maat waarin de bacteriële besmettingsgraad van een vers product wordt uigedrukt - fors. De kleur, textuur en geur van de broccolikiemen in het onderzoek bleven na behandeling intact.

Ontsmettingsmiddelen kunnen meestal niet gebruikt worden op biologische producten, omdat ze volgens de richtlijnen niet toegelaten zijn in de teelt en verwerking van biologische producten. In dit onderzoek gebruikten de wetenschappers middelen die door de Amerikaanse toezichthouder op de biologische teelt zijn toegestaan. Voor de voedselveiligheid van biologische kiem- en gesneden groenten kan het onderzoek dan ook grote impact hebben: als biologische producten niet mogen worden 'gewassen' met dergelijke middelen krijgen ze een voedselveiligheidsnadeel ten opzichte van gangbare producten.
FoodSafetyNews - Researchers assess combined treatment to sanitize organic sprouts | Food Safety News
Reageer
  • Deel
Druk af