Vezels in je eten leveren weinig energie, maar zorgen voor een goede spijsvertering, gezonde darmbacteriën, verminderen bloedsuikerschommelingen na een maaltijd en helpen het LDL-gehalte in je bloed te verlagen. Alle reden dus om genoeg vezels binnen te krijgen. Toch lukt het de meeste mensen niet om die 30-40 gram vezels te halen uit ons eten; ze zitten vooral in volkorenproducten, groente en peulvruchten. Aldi zoekt het daarom in ons drinken. Water drinkt makkelijk en snel weg, en als daarin dan vezels zitten, ben je zo weer een paar gram vezels rijker.

Fiber Water
Het flesje Fiber Water lijkt een gewoon flesje met helder water met citroen- en limoen-aroma. Maar zo gewoon is het water niet; 1 flesje water van 500 ml bevat 15 gram vezels. Dat is bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Hoe kan dat en, belangrijker, werkt het?

Het blijkt bij dit water om acacia-vezels te gaan. Acacia-vezels zijn afkomstig uit acaciagom (gummi arabicum), ook wel bekend - uit dropjes en kauwgom - als Arabische gom. Zo’n 3000 jaar geleden werd Arabische gom gebruikt om de verbanden bij het mummificeren vast te plakken. Tegenwoordig zit het in allerlei producten. In de voedingsindustrie wordt het vooral gebruikt voor het glanslaagje over snoep of als verdikkingsmiddel.

Prebiotische werking
De acacia-vezel is een oplosbare fermenteerbare vezel en dient als voedsel voor de darmflora. Een van de prebiotische werkingen van deze vezel is dat het de groei van goede darmbacteriën als de lactobacillus stimuleert. Bij een inname van meer dan 10 gram per dag mag de acacia-vezel bestempeld worden als voedingsvezel. De EFSA beschouwt acacia-vezel als een veilige stof en staat producten met acacia-vezels een gezondheidsclaim toe. Voedingsmiddelen die acaciagum in plaats van suiker bevatten, mogen zeggen dat ze een lagere stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken dan suikerhoudende dranken, zoals frisdrank.

Fiber Water van Aldi lijkt dan ook een prima product. Zeker voor mensen die moeite hebben genoeg vezels binnen te krijgen, kan het wellicht dienen als aanvulling op het normale voedingspatroon. Het bevat geen suiker of zoetstoffen, alleen wat aroma om het een smaakje te geven. Van de vezels proef je verder niets en hoewel we op de redactie niet laaiend enthousiast waren over de smaak, valt daarover altijd te twisten.

MDL-arts en buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid Ben Witteman staat positief tegenover het Fiber Water: “Het lijkt wel een mooi product. Ik vind het ook heel goed dat de supermarktketens meedenken en nu ook de weg inslaan van goede voeding - zelfs gericht op doelgroepen die wellicht wat extra nodig hebben.”
Dit artikel afdrukken