Het is fout gegaan in de Europese eiersector. Overproductie heeft de prijzen dramatisch laten dalen. Daarbij komt dat in Europa alleen eieren mogen worden geproduceerd van dieren die minimaal in een scharrelsysteem worden gehouden. De Europese Commissie heeft echter besloten wel eieren uit legbatterijen als import eieren op de Europese markt toe te staan.

De Europese organisatie van eierhandelaren en -verwerkers EUWEP vindt dat de Europese Commissie actie moet ondernemen. Volgens de EUWEP moet worden tegengegaan dat de hogere dierenwelzijnseisen voor leghennen binnen de EU om zeep worden gebracht door de toestroom van eieren en eiproducten die volgens lagere standaards zijn geproduceerd. Ze zullen de prijzen van het Europese welzijnsei zo zwaar onder druk zetten dat gevreesd moet worden voor een decimering van de sector.

'Moreel onjuist'
Volgens Boerderij zegt Euwep-secretaris Mark Williams: "De veranderingen in de EU waren goed nieuws voor het welzijn van de leghen en zijn verwelkomd door dierenwelzijngroeperingen en consumenten. Maar al het goede werk dat de EU-eiersector heeft gedaan om het welzijn van de leghen te verbeteren, zal vermoedelijk verloren gaan, tenzij de EU actie onderneemt. Het is moreel niet juist dat terwijl we het welzijn van de leghennen in de EU beschermen, we blijven toestaan dat eieren en eiproducten die volgens lagere eisen zijn geproduceerd, worden geïmporteerd.''

Kiezen voor eieren of Oekraïne
De kooi-eieren die naar verwachting in de toekomst de Europese markt zullen overspoelen, zijn afkomstig uit Oekraine. De EUWEP, die al vroeg jaar rond deze tijd een soortgelijk geluid liet horen, stelt de EU dan ook voor de keuze: wil de Commissie zijn eierindustrie redden of Oekraïne blijven steunen in zijn streven naar onafhankelijkheid van Rusland, cq. volharden in de zucht van de VS en de EU om hun invloed zo dicht mogelijk tot Moskou te laten naderen.

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken