Tijdens operatie OPSON VII is voor meer dan €100 miljoen aan potentieel gevaarlijk voedsel en drank onderschept. Tot nu toe werden 672 mensen gearresteerd.

Politie, douane en nationale voedselautoriteiten voerden gedurende 5 maanden meer dan 67.000 controles uit in winkels, markten, luchthavens en bedrijventerreinen in 78 landen. In totaal werd 16.000 ton nepvoedsel en 33 miljoen liter drank in beslag genomen. Illegale alcohol werd het meest onderschept, gevolgd door granen en graanproducten (3.600 ton) en kruiden/specerijen (1.100 ton). Interpol en het Intellectual Property Crime Coordination Centre van Europol coördineerden de operatie.

"Deze operatie toont eens te meer aan dat criminelen alle mogelijkheden die hun ter beschikking staan, zullen benutten om winst te maken," zei Jari Liukku van Europol. "In het beste geval betaalt de consument voor iets wat hij niet krijgt, in het slechtste is de voedselveiligheid in het geding."

Bij de inbeslaggenomen levensmiddelen ging het bijvoorbeeld om gemanipuleerde houdbaarheidsdata op kaas en kip, medicijnen die aan drankproducten werden toegevoegd of vlees dat in onhygiënische omstandigheden werd bewaard. Ook werden in Litouwen 335.000 vervalste snoepjes in beslag genomen die zo waren verpakt dat ze aantrekkelijk waren voor kinderen en in Italië meer dan 150.000 liter nepolijfolie, die bestond uit zonnebloemolie met toevoeging van chlorofyl en betacaroteen.
Europol
Reageer
  • Deel
Druk af