In haar Short Term Outlook voor dierlijke productie en akkerbouw zet de Europese Commissie een aantal indrukwekkende groeicijfers op een rij. Daaruit blijkt dat de Spaanse varkensproductie met 11,7% steeg in het eerste kwartaal van 2015 in vergelijking met de cijfers over het eerste kwartaal van 2014. Polen liet een groei zien van 6,6%. In totaal exporteerde de EU 4% meer varkensvlees naar de Filipijnen, China en Singapore.

Ook op het gebied van kip ging de productie fors omhoog. Polen produceerde 16% meer slachtkuikens. Spanje was goed voor een groei van 8%. Duitsland bleef steken op 2%.

De groei is opmerkelijk. Europa raakte immers zijn afzetmarkt in Rusland kwijt en blijkt toch fors meer productie te kunnen financieren en afzetten
Gunstige internationele omstandigheden
Dat is opmerkelijk, zegt Global Meat News. Europa verloor immers in de zomer van 2014 zijn afzetmarkt Rusland en blijkt toch fors meer productie te kunnen financieren en afzetten. Dat lukt omdat de internationale omstandigheden gunstig zijn. De euro staat laag en opzichte van de dollar en de voerkosten zijn relatief laag. Daarbij komt dat de VS te maken hebben met vogelgriep. Dat zorgt ervoor dat landen in Azië en het Verre Oosten die een sterke economische groei doormaken maar te weinig eigen dierlijke productie hebben op dit moment graag bij ons inkopen: Europa is niet duur en ziektevrij.

Marktfluctuaties
Opgemerkt moet worden dat deze trend gemakkelijk om kan slaan in een daling op het moment dat de omstandigheden minder gunstig zijn voor Europese producten. Als dat zich voordoet, zullen boeren die bij een geringere productie de rente en aflossing op nieuwe stallen niet meer kunnen bekostigen, zich net als hun Noord-West Europese collega's weer laten horen en vragen om hulp. Dat komt omdat zij voor hun stallen afschrijvingstermijnen van 15 tot 25 jaar hanteren. Marktfluctuaties bewegen zich over veel kortere perioden.

Fotocredits: Varkens, Landwirtschaftlicher Informationsdienst
Dit artikel afdrukken