De Europese supermarktketens kopen geen Braziliaanse rundvlees meer in naar aanleiding van een nieuw rapport van milieuorganisatie Mighty Earth en NGO Repórter Brasil over de Braziliaanse vleesketen. Een vijfde van het Braziliaanse rundvlees dat de EU importeert, zou te linken zijn aan ontbossing van de Amazone en de Cerrado volgens de onderzoekers. Toegenomen vraag naar vlees heeft het tempo van ontbossing naar het hoogste niveau in 15 jaar opgedreven, volgens de Financial Times.

Wereldwijd is de druk om ontbossing tegen te gaan flink toegenomen sinds tijdens de klimaattop COP26 in Glasgow meer dan 100 landen afgesproken hebben in 2030 een einde te maken aan ontbossing voor vleesproductie. Vee dat gehouden wordt op land dat recent nog regenwoud of savannes was is een dubbele aanjager van klimaatverandering: de bossen slaan niet langer CO2 op en de veehouderij wordt verantwoordelijk gehouden .

Brazilië is de grootste exporteur van rundvlees ter wereld en al sinds 2009 wordt er kritisch gekeken naar de vleesketen aldaar. Uit het nieuwe rapport blijkt dat het maar al te makkelijk is de supply chain van vleesverwerkers te 'vervuilen' met vlees van runderen die op ontboste gronden grazen, vervolgens naar afmesters gaan en uiteindelijk door grote vleesverwerkers zoals JBS verwerkt worden. Door de vele tussenstappen en het ontbreken van tracering komt 'koehandel' al te vaak voor.

Corned beef en beef jerky
Albert Heijn maakte donderdag bekend te stoppen met de inkoop van Braziliaanse vleesproducten en vleeswaren. Het gaat bijvoorbeeld om corned beef en beef jerky. Sainsbury's haalt de productie van het huismerk corned beef weg uit Brazilië. De Belgische filialen van Carrefour en de Franse supermarktketen Auchan stoppen met de verkoop van beef jerky gemaakt door een JBS-joint venture. En de Nederlandse Lidl-vestigingen verkoopt vanaf volgende maand geen Zuid-Amerikaans rundvlees meer.

De Financial Times vroeg het Braziliaanse bedrijf JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, om een reactie. JBS zegt "illegale ontbossing, dwangarbeid, misbruik van inheems land, eenheden voor natuurbehoud of schendingen van milieu-embargo's niet te tolereren" en leveranciers die zich niet aan het beleid hielden geblokkeerd te hebben. Bovendien werkt JBS aan een nieuw blockchainplatform en verwacht het bedrijf in 2025 een "volledig illegale ontbossingsvrije toeleveringsketen" te realiseren.

Soja en beleggingen
Albert Heijn en Lidl gaan zich voor alternatieven richten op in Europa geproduceerd rundvlees, aldus de Volkskrant. Maar ook daar kan een ontbossingskantje aan zitten. Voor de productie van Europees vlees wordt soja geïmporteerd, uit... Brazilië. Maar volgens Nevedi, de brancheorganisatie voor de Diervoederindustrie, is alle in Nederland ingekochte soja gecertificeerd. Nevedi pleit voor een verplichte certificering vanuit de EU voor alle Europese inkopers van soja. Milieudefensie ziet nog een aanvliegroute om ontbossing tegen te gaan: "Ook Nederlandse banken en pensioenfondsen moeten stoppen met investeren in JBS en ontbossing," zegt Milieudefensie in de Volkskrant. "Uit recent onderzoek van Milieudefensie blijkt dat ABP met 106 miljoen de grootste belegger in de Braziliaanse vleesindustrie is, waarvan 96 miljoen in JBS. Na fossielvrij moet ABP ook ontbossingsvrij worden."

Dit artikel afdrukken