Voor het eerst sinds 2018 daalde ook de productie van mechanisch gerecycled plastic fors met 7,8%. Wereldwijd wordt zoveel nieuw plastic geproduceerd dat het te moeilijk is geworden om gerecycled materiaal concurrerend op de markt te brengen.
De krimp in de Europese plasticsector werkt slecht uit voor verduurzaming en voor de Europese economie. De plasticindustrie is goed voor meer dan 1,5 miljoen banen en 51.700 bedrijven in de EU, met een jaarlijkse omzet van €365 miljard. Ter vergelijking: de omvang van de plasticindustrie komt overeen met ruim een derde van het Nederlandse bbp in 2023.
De uitdagingen in de plasticsector weerspiegelen bredere problemen in de Europese industrie. Hoge energiekosten, strenge regelgeving en een moeilijk investeringsklimaat maken het voor Europese producenten lastig om te concurreren met goedkopere productie in Azië en de VS. Dit probleem speelt ook in andere sectoren, zoals de auto-industrie en kunstmestproductie. Fabrieken sluiten, investeerders trekken weg en Europa verliest terrein op innovatief en duurzaam gebied.
De recyclingindustrie roept op tot concrete maatregelen, zoals een minimumpercentage gerecycled plastic in nieuwe producten, snellere vergunningverlening en extra belastingen op nieuw plastic uit aardolie. De Nederlandse regering heeft al maatregelen aangekondigd, zoals een heffing op fossiel plastic vanaf 2028, maar volgens de worstelende recyclers is dat te laat. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een koolstofheffing aan de Europese grens zodat het plastic dat Europa importeert aan dezelfde milieunormen moet voldoen als het plastic dat binnen de EU wordt gemaakt.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ah nog een sector die niks meer te zoeken heeft of kan verdienen in Europa. We zijn niet alleen als boeren. Samen met de auto industrie krijgen we de Rue de la Loi al aardig vol. Er was toch een Italiaan die een of ander rapport had geschreven dat het helemaal anders moest!
Concurreren op schaalbare kwaliteit, organische plastics, de uitweg. Dan volgt de wetgeving wel.
Hoe dan ook is fossiel plastic productie een ramp voor de wereld.
Voor bijv. onze gezondheid, maar veel erger nog voor die van corrupt Maleisië, waar we (en andere landen) enorme afvalbergen door ons 'recycled' plastic heen sturen per schip (nog meer CO2), onder giftige omstandigheden verwerkt, en een heuvel landschap met microplastics opbouwend, die uiteindelijk wegstromen....
Die hele recycling hier voor de Bühne, die enorm veel geld en energie kost (komt ook via belastinggeld).
Beter dat geld geïnvesteerd in de EU voorop laten lopen met alternatieven...