In 2023 kromp de Europese plasticproductie met 8,3%, terwijl de wereldwijde productie juist met 3,4% toenam. Europa’s aandeel op de wereldmarkt is hierdoor verder afgenomen van 14% in 2022 naar 12% in 2023, terwijl dit in 2006 nog 28% was. Het Nederlandse aandeel in de Europese productie daalde van 11,7% in 2022 naar 10,8% in 2023. Deze afname heeft niet alleen economische gevolgen, maar bedreigt ook de verduurzaming van de plasticindustrie en daarmee de circulaire ambities van Europa. Europa importeert steeds meer goedkoop nieuw geproduceerd plastic uit landen met minder strenge milieueisen.

Voor het eerst sinds 2018 daalde ook de productie van mechanisch gerecycled plastic fors met 7,8%. Wereldwijd wordt zoveel nieuw plastic geproduceerd dat het te moeilijk is geworden om gerecycled materiaal concurrerend op de markt te brengen.

De krimp in de Europese plasticsector werkt slecht uit voor verduurzaming en voor de Europese economie. De plasticindustrie is goed voor meer dan 1,5 miljoen banen en 51.700 bedrijven in de EU, met een jaarlijkse omzet van €365 miljard. Ter vergelijking: de omvang van de plasticindustrie komt overeen met ruim een derde van het Nederlandse bbp in 2023.

De uitdagingen in de plasticsector weerspiegelen bredere problemen in de Europese industrie. Hoge energiekosten, strenge regelgeving en een moeilijk investeringsklimaat maken het voor Europese producenten lastig om te concurreren met goedkopere productie in Azië en de VS. Dit probleem speelt ook in andere sectoren, zoals de auto-industrie en kunstmestproductie. Fabrieken sluiten, investeerders trekken weg en Europa verliest terrein op innovatief en duurzaam gebied.

De recyclingindustrie roept op tot concrete maatregelen, zoals een minimumpercentage gerecycled plastic in nieuwe producten, snellere vergunningverlening en extra belastingen op nieuw plastic uit aardolie. De Nederlandse regering heeft al maatregelen aangekondigd, zoals een heffing op fossiel plastic vanaf 2028, maar volgens de worstelende recyclers is dat te laat. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een koolstofheffing aan de Europese grens zodat het plastic dat Europa importeert aan dezelfde milieunormen moet voldoen als het plastic dat binnen de EU wordt gemaakt.
Dit artikel afdrukken