Kankers
De toename van obesitas is de belangrijkste oorzaak van een ‘reeks ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kankers aan maag en darmen en leverziekten’. De toename van obesitas bij kinderen is vooral zorgwekkend, omdat voedingsgewoonten die kinderen in hun jeugd aanleren meegenomen worden in de volwassenheid. Dat vraagt om preventie en voorlichting over voeding voor jonge kinderen. De eerste 1000 dagen van het leven zijn cruciaal wat betreft goede voeding. Daarom benadrukken de gastro-enterologen het belang van borstvoeding.
Gemiddeld is 52% van de Europese volwassen bevolking te dik of obees. Nederland staat in de landenrangschikking van het vóorkomen van obesitas en chronische spijsverteringziekten op de laagste plaats bij volwassenen (ongeveer 10%) en op de viervoorlaatste plaats bij kinderen (ongeveer 15%). Malta staat in beide lijstjes bovenaan, met 35% obese volwassenen en 40% kinderen. Eén op de 3 schoolgaande kinderen in Europa is te dik.
Bewerkt
Als belangrijkste oorzaak van de toename van obesitas en ziekten ziet de UEG de consumptie van (ultra) processed food. “De toenemende consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen is een punt van grote zorg. Deze voedingsproducten hebben vaak meerdere processen en wijzigingen ondergaan voorafgaand aan de consumptie en bevatten doorgaans veel toegevoegde ingrediënten en chemicaliën.”
Een ander groot probleem, ook voor opgroeiende kinderen, is het niet gediagnosticeerd zijn van wheat-related disorders (WRD), darmklachten veroorzaakt door tarwe. Naar schatting is bij slechts een kwart van alle coeliakie-patiënten in Europa vastgesteld dat zij daaraan lijden. Naar schatting hebben 7 miljoen Europeanen coeliakie. Voor kinderen betekent dat de kans op ernstige stoornissen tijdens de groei.
De gezondheidszorg in de Europese landen staat al onder grote druk door het groeiende aantal dikke en zieke kinderen en volwassenen en dat zal alleen maar erger worden, aldus het rapport. De kosten zullen stijgen als er niet ingegrepen wordt. Strikter overheidsbeleid is daarbij onvermijdelijk, zegt de artsenorganisatie.
Aanbevelingen
Een gezond voedingspatroon dient volgens het rapport in ieder geval dit te bevatten:
- borstvoeding
- 30 gram vezels uit voeding per dag
- een mediterraan-achtig dieet, met vis, olijfolie, fruit en groente van allerlei kleuren, volle granen, peulvruchten en zaden
- minstens 400 gram fruit en groente per dag
- producten (vis, zuivel) met foliumzuur, calcium en vitamine D
Minderen moet de Europeaan met:
- Suiker: max. 10% EN of minder dan 50 gram per dag, liever nog de helft daarvan
- Zout: 5 gram of minder
- Verzadigd vet: minder dan 10% EN per dag
- Transvet: minder dan 1% EN per dag
Beleid
De publicatie van het rapport is niet alleen bestemd voor vakgenoten en andere medici en professionals. Het bevat een visie op en aanbevelingen voor hoe de kwaliteit van de dagelijkse voeding verbeterd kan worden. De artsenkoepelvereniging roept de Europese commissie en de afzonderlijke nationale regeringen op beleid te maken op de volgende punten:
- Maatregelen ter vermindering van de productie van bewerkte levensmiddelen
- Verhoogde beschikbaarheid van gezond voedsel om de keuzes van de consument te verbeteren
- Bewustwordingscampagnes via sociale media over volksgezondheid, onderwijs over voeding en gezonde voedingspatronen
- Het bevorderen van een verandering in de eetcultuur van 'on the go' fastfoodconsumptie naar voedzame zelfgekookte maaltijden voor gezinnen, partners en individuen
- Bevordering en ondersteuning van borstvoeding
- De invoering van een uitgebreide reeks beleidsmaatregelen om de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van fastfood in te perken, inclusief:
- Beleid dat de marketing van dergelijke levensmiddelen beperkt, met name gericht op kinderen
- Belastingheffing op met suiker gezoete dranken, een suikertaks
- De herformulering van voedselmiddelen en herziening van het fiscale beleid ter vermindering van de toepassing van transvetten, verzadigde vetten en suiker
- Wetgeving om het gebruik van industriële transvetten te verbieden
- Subsidies om de inname van groenten en fruit te verhogen
- Onderscheidende classificaties en etiketten op levensmiddelen om de calorieën en de voedingswaarde duidelijker aan te geven op basis van gedefinieerde wetenschappelijke doelstellingen voor de inname van specifieke voedselgroepen
Jonge artsen
Eén van de opstellers van het rapport is de Nijmeegse arts Geert Wanten, specialist in ernstig darmfalen. Hij benadrukt het belang van voorlichting aan de hele bevolking, niet alleen patiënten, over gezonde voeding. Ook signaleert hij een ‘ongelooflijk gebrek aan kennis’ van deze materie onder artsen in het algemeen. In de opleiding van jonge artsen moet meer aandacht voor voeding komen, zegt hij.
Het rapport zet ook een stip aan de horizon: “Ons doel moet zijn om tegen 2050 een Europese transformatie naar gezonde voedingsgewoonten te bereiken”.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vergeet de milieueffecten niet.
De Franse consumentenorganisatie '60 Millions de Consommateurs' legt in een speciale uitgave nogmaals de NOVA classificatie uit. Van (groen) nauwelijks of niet bewerkt via geel en oranje naar (rood) ultra-processed-food. Ook de meer uitgebreide SIGA classificatie komt aan bod. Ze spreekt haar ongerustheid uit over de tendens richting rood, te beginnen bij het ontbijt. Naast de gezondheidsnadelen komt ook de impact op het milieu aan bod:
Aanzienlijke impact op het milieu.
■ In januari 2019 bleek uit een Australische studie dat de de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen heeft bijgedragen tot meer dan een derde van de milieueffecten met betrekking tot voedsel.
■ In Frankrijk is de CO2 uitstoot van de voedingsmiddelen industrie ongeveer 9,1 miljoen ton, exclusief transport. Producten verantwoordelijk voor veel energiegebruik en de hoogste emissies zijn de bewerkte aardappelen (aardappelpuree, frieten, chips...), drankjes gedistilleerde alcoholische dranken, gerechten bereid en de suiker.
Bron: '60 Millions de Consommateurs Hors Série' juni/juli 2020, geheel gewijd aan levensmiddelen.
Zie jij dat ook zo Nard (D.S.) Clabbers (TNO Personal Nutrition)?
#22 Of ik ‘het’ ook zo zie vraagt Dick Veerman. ‘Het’ is dan dat het zo moeilijk niet is met die voeding, dat we het allemaal wel zo’n beetje weten en dat we het vooral moeten doen?
Ja dat zie ik ook wel zo. Wel met iedereen samen dan. De overheid met wat meer regels en beleid (zie UK), de scholen met wat meer educatie, de consumenten met wat meer kennis en wijsheid, de producenten met minder onzin en meer producten die binnen de schijf van 5 vallen, retailers met een gebalanceerd aanbod en ja, liefst ook een eetcultuur waarin we koken, gezamenlijk eten, de tijd kunnen nemen en minder verleid worden door lekkere ultra-processed foods. Als je dit zeer korte en simplistische lijstje ziet is het wel opeens niet meer zo eenvoudig….
Ik kan me overigens uitstekend vinden in dit punt van Dennis Zeilstra in #[#37](comment:278256) : "Zinvolle vraag is misschien (en die is veel breder van toepassing dan alleen bij dit voorbeeld): hoe zorg je ervoor dat verschil in focus bijdraagt aan het gezamenlijk denken over antwoorden ipv het gesprek blokkeert?"
Het probleem zit m voortdurend in het zoeken naar het verschil in plaats van de overeenkomst. Toch blijkt dat lastig - zo ook in dit geval na #[#37](comment:278256). Ik vermoed precies omdat dat sciëntisme in de weg zit.
Ja Huib, ik weet het. Maar het is natuurlijk een UPF bij uitstek. Eigenlijk is de enige vraag: waarom is een product dat net zo geraffineerd is als suiker uitgezonderd? Omdat het door bijen wordt gemaakt en er nog wat vervuiling bij zit?
Zijn bier en wijn - traditionele producten bij uitstek sedert millennia - ook uitgezonderd? Waarom wel, waarom niet? Ik ben zo benieuwd naar de houdbaarheid van de argumenten.
Dick, het is heel duidelijk omschreven wat UPF is. Honing valt er niet onder.