Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager staat de Europese Commissie 'welwillend' tegenover het vinden van een oplossing voor de melkveebedrijven die door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel failliet dreigen te gaan. Dat meldt Boerderij. Deze 'knelgevallen' voldoen niet aan de voorwaarden voor de bestaande knelgevallenregeling omdat ze hun bedrijven te laat innoveerden en dat nog deden op basis van inmiddels alweer achterhaalde beleidsgedachten. Onder deze boeren bevindt zich ook de echtgenoot van de van Boer zoekt Vrouw bekende boerin Agnes Lensink-van de Ven.

Een groot aantal melkveehouders tekende bezwaar aan tegen het fosfaatrechtenselsel; een ander deel is nog in rechtszaken met de Nederlandse staat verwikkeld.

Om toch een oplossing te vinden is het ministerie van Landbouw in overleg met Brussel. Vestager zei in antwoord op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat "er geen ontheffingen verleend kunnen worden voor het houden van melkvee zonder fosfaatrechten. Ook het uitgeven van extra fosfaatrechten is uitgesloten vanwege het fosfaatplafond. Als er ontheffing verleend zou moeten worden, moet een nieuwe staatssteuntoets worden gedaan."

Dat klinkt nog niet zo optimitisch. Waaruit blijkt dan wel die welwillendheid? Uit de opmerking van Vestager dat er in het fosfaatrechtenstelsel "een marge zit voor onvoorziene gevallen." Als het totaal aantal fosfaatrechten maar onder het fosfaatplafond blijft is er ruimte om op grond van de 'verwachte behoefte' van ondernemers iets te doen. Schreijer-Pierik wil dat de Nederlandse overheid samenwerkt met Brussel om een oplossing te vinden, anders dan een generieke korting van melkveehouders. "De Brusselse lijn blijft echter: wij geven staatssteun- en milieukaders mee, wij willen meedenken over oplossingen, maar de uitvoering blijft uiteindelijk wel Nederlands beleid en nationale wetgeving."

Het ministerie van LNV bevestigt in gesprek te zijn met de Europese Commissie over de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel, maar geeft verder geen informatie prijs. "We willen geen verwachtingen scheppen," aldus een woordvoerder. Eerder gaven zowel de Kamer als landbouwminister Carola Schouten geen ruimte aan de steevast 'innovatief' genoemde knelgevallen.
Dit artikel afdrukken