De gemiddelde Europeaan eet dus blijkbaar meer vlees als het hem te koop wordt aangeboden tegen lage prijzen, concludeert vandaag dan ook vilt.be naar naar aanleiding van de cijfers.
De Europese Commissie (EC) denkt dat een ruime beschikbaarheid van vlees en, daarmee samenhangend, een lage prijs nog altijd de belangrijkste driver is voor vleesconsumptie op de interne markt.
Varkensvlees blijft met voorsprong de meest geliefde vleessoort, gevolgd door kip. Pas daarna komt het duurdere rundvlees. Op afstand volgen schaap en geit.
EC ondergraaft verwachting beleidsmakers
De ontdekking van de EC ondergraaft dat verwachting dat de vleesconsumptie in Westerse landen afneemt omdat ons consumptiepatroon zou veranderen. Beleidsmakers gaan ervan uit dat zeker in Europa het vleesverbruik zal dalen omdat consumenten bij hun maaltijdkeuze meer en meer belang gaan hechten aan gezondheid, milieu, dierenwelzijn, klimaat en voedselverspilling. Dat zou wat ruimte maken voor de groeiende vraag naar vlees in andere delen van de wereld.
De daling van de vleesconsumptie in 2013 was het gevolg van een kleiner aanbod, maar niet van een afnemende vraagAanbod stuurt vraag
Die veronderstelling is volgens de EC niet juist. Ruime beschikbaarheid en lage prijzen bepalen de consumptie van vlees. De daling van de vleesconsumptie in 2013 was het gevolg van een kleiner aanbod, maar niet van een afnemende vraag. De varkens- en rundvleesproductie namen in dat jaar af, zonder dat die werden gecompenseerd door een stijgende productie van vleeskippen, het goedkoopste vlees in de markt. Inmiddels heeft die compensatie wel plaatsgevonden en is de vleesconsumptie weer toegenomen. “Zodra het aanbod toeneemt, zoals in 2014, ondersteunt dat de binnenlandse vleesconsumptie”, zegt de EC.
EC: mogelijk weer op weg naar consumptierecord van 2007
Aangezien boeren dit en volgend jaar nog meer vlees voor de eigen markt zullen produceren dan in 2014, verwacht Europa dat in 2015 de vleesconsumptie weer verder zal stijgen. De EC acht het niet uitgesloten dat die het recordniveau van 2007 zal kunnen evenaren.
Fotocredits: 'Pink, the other white meat', Robert Couse-Baker
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, ik ga een heel eind mee in je denklijn. Dat de karkas of nettokilo's irrelevant zijn? As such wel maar getallen leven altijd een eigen leven. Met 62 kilo vlees per jaar eten we bijna 170 gram per dag. En dat is teveel en dus een stok om mee te slaan. Onderschat dat niet; jij weet goed hoe zoiets kan worden geframed.
Verder ben ik het volstrekt eens met je dat de prijs van vlees omhoog kan zonder dat de consumptie afneemt. In de jaren 80 kostte goed rundergehakt tussen de 14 en 18 gulden per kilo. Ergens €7. Anno 2015 kun je dat zonder probleem kopen voor €4 of minder.
In de jaren 80 aten we wél wat meer vlees en zeker met meer waardering. Die sprak immers uit de prijs, de bereiding etc. Nu is het veelal gemixt, gemalen, gekruid en gezouten en van waardevol naar commodity afgegleden. De prijs is daarbij het bewijs en iets dat "niets" kost, krijgt dito waardering.
De harde omslag komt alleen tot stand op basis van krapte en andere vraag. En voor die krapte er is, moet het systeem op de kop. Maar wie wil voor wie inleveren...
Ik vind dat hieronder een zowel merkwaardige als bijzondere discussie is ontstaan (karkas/netto is irrelevant als je naar de reeks kijkt).
1. De EU verzamelt niet zomaar wat rommelige cijfertjes (maw: kent de Unterlagen).
2. Op basis daarvan geeft de EC een heel duidelijk statement af dat gebaseerd is op een lange reeks data: de dip die het wensdenken (we gaan minder vlees eten) waar moest maken (2013) is NIET vraag- maar aanbodgedreven geweest.
Daar gaan de geachte commentatoren allen aan voorbij. Waar ze ook aan voorbijgaan is het feit dat de kipproductie is opgevoerd. Waar valt die precies? Dat is nou jammer, dat kan ik nl. op basis van deze cijfers niet zeggen.
Wat ik wel kan zeggen is dat er in Brussel redelijk goeie ambtenaren zitten die goed kunnen tellen. Al dus de EC schrijft wat ze zegt, dan ga ik er vanuit dat de twijfel die ik hier hoor eerder filosofisch van aard is, dan de beweringen vanuit Brussel. Men kent - verwacht ik - de onderliggende cijferopbouw vanuit de lidstaten en maakt niet de fout om een heel harde, de verwachting ontkennende uitspraak te doen: zolang er voldoende en ook nog eens goedkoop vlees is, kopen en eten consumenten het. Ook al zeggen ze dat ze minderen en flexitarier spelen.
Een aardig voorbeeld dat het denken nog een stap verder trekt, is overigens de VS. De prijs van rundvlees is er explosief gestegen (anders dan bij ons, als gevolg van de paardenvleesschandalen). En de consumptie ... steeg. Tot verbazing van de sector.
Les? Vlees wordt gekocht als het goedkoop is, maar kan ook veel duurder verkocht worden. Het is net als met benzine: we rijden gewoon door, ook al wordt het duurder - als we het kunnen kopen, blijven we dat doen. Willen we minderen? Dan moeten we het aanbod minderen. 2013 in de EU bewees dat nogal duidelijk.
O ja: en de prijs kan rustig omhoog. Hebben supers ook geen enkel bezwaar tegen hoorde ik laatst in een openbare zitting waarbij Marc aanwezig was en Jumbo en het CBL dat nadrukkelijk naar voren brachten.
Heren: het gaat domweg om de beschikbaarheid en vlees is bovendien vermoedelijk ook nogal prijsinelastisch. That's all, luidt dus mijn stelling. Ik denk de argumenten daarvoor nogal sterk zijn.
Nou jullie weer ;-)
#12 Je moest eens weten waar en wat ik eet Ynte. Denk redelijk te weten waar de mosterd wordt gehaald.
Valt me op dat zodra er cijfers op Foodlog komen, iedereen die op eigenwijze eigen wijze leest en interpreteert. Die 62 kilo is een absurd cijfer; het meest grove dat er is. Dat is gebaseerd op het karkasgewicht van het geslachte dier. Alle botten zitten er nog in en we raken zomaar een procent of 15 kwijt in het uitbeen- en uitsnijproces. Daarna nog een keer de portionering naar consumentenlapjes; is ook weer gewichtsverlies. Tenslotte de bereiding thuis van rauw naar bereid wat ook gewicht kost. Voor vers vlees zitten we in Nederland ergens rond de 40 kilo+. Mannen meer dan vrouwen.
Marc: Het eethuisje hier om de hoek heeft de Iberico van de kaart gegooid, te duur, geen vraag naar, en Livar is alleen bij de Bagel en Beans te krijgen, maar alles in mondjesmaat dus. Kip zie ik ook weinig in restaurants. Het vreemde is dat dat vroeger juist andersom was (en in Brazilie en bijv Kenia nu nog), daar is rundvlees het goedkoopst en meest gegeten, en varken en kip duurder, waarom? Heeft met die bioindustrie te maken, en de investeringen en voerkosten daarmee gemoeid (vee graast overal waar gras is). Ik vind de kleine stapjes die gezet worden in die europese bioindustrie echt onvoldoende, hoe legaal het ook moge zijn. En @Ynte: inderdaad wel bij de chinees, maar daar onherkenbaar verstopt in groentemengsels en sausjes.In Duitse en Oostenrijkse (en nog verder oostwaartse?) restaurants is dat varken nog wel vaak feest eten, de Stelzen is toppie! Mit Krehn und Senf naturlich!
#11 Piet, Gaan we het gebrek aan representativiteit van Foodloggers toetsen? Als ik het moet schatten zou ik zeggen tussen de 30 en 40 kg. Die 62 kg. van Dick #10 haal ik bij lange na niet.