EU-voorzitter Jean-Claude Juncker sloot afgelopen zomer een knappe deal met de wispelturige Amerikaanse president Trump teneinde Amerika wat minder vervelend te laten doen naar de EU. Trump dreigde onder meer Europese auto's van zware importheffingen te voorzien. In ruil voor auto's en andere hardware bood Juncker aan meer soja uit de VS te gaan importeren. Trump heeft de deal nodig om zijn boerenelectoraat niet tegen zich in het harnas te jagen.

Ook meer rundvlees, dat door Trumps handelsoorlog tegen China nieuwe bestemmingen nodig heeft, is onderdeel van de uitwerking van de deal. Na maanden van overleg, heeft de Europese Commissie (EC) nu toestemming van de EU-lidstaten om met de Verenigde Staten te onderhandelen over nieuwe importvoorwaarden voor Amerikaans rundvlees. Dat meldt Distrifood. De Europese wettelijke eis dat alleen hormoonvrij vlees - net als GMO-vrije soja - mag worden geïmporteerd, blijft overeind.

Jaarlijks mag de EU maximaal 45.000 ton rundvlees importeren. Het aandeel van de VS in dat importquotum zou omhoog kunnen. Dat zal ten koste gaan van importen uit de rundvlees-landen Brazilië, Uruguay en Australië. Die landen hebben sinds het vastgestelde quotum (in 2009) een belangrijk aandeel van de Amerikaanse exporten richting Europa overgenomen; de VS gingen meer naar andere regio's in de wereld exporteren. Volgens de New York Times staan Australië, Brazilië en Uruguay nu voor de keuze: minder of anders helemaal geen export naar de EU meer.

Behalve tegen China, kwam president Donald Trump eerder dit jaar onverwachts met handelstarieven op importen uit de EU. De EU reageerde met heffingen op Amerikaanse producten. Sindsdien verloopt de wereldhandel op gespannen voet en moeten handelsstromen nieuwe wegen vinden. Het nieuwe vleesakkoord dat de EC nu mag gaan uitonderhandelen is één van die paden.
Dit artikel afdrukken