De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de Deense 'vet-taks'. Dat draait om de vraag of deze taks een vorm was van illegale staatssteun voor vlees- en zuivelproducenten. Die waren er immers deels van vrijgesteld.

Vettaks voor gezonder eten
De Ierse Eurocommissaris voor Landbouw, Phil Hogan, leidt het onderzoek. Denemarken voerde in oktober 2011 een vettaks in. Daarmee wilde het land gezonder eten bevorderen. De belasting werd geheven over vlees en zuivelproducten, oliën en andere voedingsmiddelen met meer dan 2,3% verzadigd vet. Veel Denen sloegen aan het hamsteren of weken voor hun boterinkopen uit naar Duitsland.
Sommige vlees- en zuivelproducten bleken echter vrijgesteld te zijn. Daarmee ontstond een - mogelijk oneerlijk - voordeel voor sommige producenten. Als Denemarken in het ongelijk wordt gesteld, moeten de oorspronkelijk vrijgestelde producenten die belasting alsnog ophoesten, vermeerderd met samengestelde rente.

Wet al weer twee jaar van tafel
De Deense minister van Belastingen, Benny Engelbrecht, waarschuwt in FoodNavigator voor de enorme impact die dit zou hebben. "Het wordt een vrijwel onmogelijke opgave om dit te boven te komen, te meer daar [een dergelijke actie] veel Deense bedrijven, zoals boeren en vissers zal treffen. Naast het administratieve gedoe zullen er veel mensen hierdoor financieel verlies lijden. Ik begrijp niet goed waarom de Commissie hier nu mee komt, nu de wet al meer dan twee jaar geleden ingetrokken is." De wet werd in januari 2013 geschrapt door de volgende Deense regering.

De Europese Commissie stelt dat het besluit om het onderzoek door te zetten gebaseerd is op een 'puur technisch issue'. "De Europese Commissie steunt de inspanningen van ieder land die gezonder eten bevorderen, zelfs als die belastingmaatregelen omvatten. Maar die moeten wel in lijn zijn met het Europese recht", aldus de EC.

De Deense regering heeft al aangekondigd dat zij met de Commissie gaat samenwerken om te voorkomen dat er met terugwerkende kracht belasting terugbetaald zal moeten worden. Het onderzoek kan wel anderhalf jaar duren.

Fotocredits: various brennemans
Dit artikel afdrukken