De Europese Commissie moet van de "historisch grote" mageremelkpoeder-berg af die ontstond na het verlaten van de melkquota in de EU per 1 april 2015. Omdat het spul niet voor de inkoopprijs kwijt is te raken, heeft de Commissie besloten de prijs te verlagen.

Op dit moment ligt er 350.000 ton magere melkpoeder van 18 maanden oud 'in interventie' opgeslagen, een hoeveelheid die overeenkomt met circa 17% van het jaarlijks verhandelde volume van magere melkpoeder en circa 1,6% van de Europese melkplas, aldus Vilt.

In de post-quotum crisisjaren 2015 en 2016 kocht de EU magere melkpoeder om de zuivelsector te steunen. De melkpoederberg is nu de hoogste van de afgelopen 20 jaar. Omdat de markt weet heeft van die enorme voorraad werkt die remmend op het herstel van de melkprijs. De EC probeert door de verkoopprijs te laten zakken tot 18% onder de aankoopprijs van de voorraden af te komen. Maar zelfs dat helpt nauwelijks. Volgens Boerderij moet de EC nog verder met de prijs zakken: nieuw gemaakte melkpoeder is amper duurder terwijl het oude interventieproduct nog extra omgepakt moet worden en dus meerkosten in handling vereist
Als verkopen niet lukt, overweegt de EC de interventievoorraden tot veevoer te laten verwerken, liet Eurocommissaris Phil Hogan al weten. Een andere optie is verbranden.

Van de kant van kritische boerenorganisatie European Milkboard is van meet af aan gezegd dat de interventies geen enkele zin hebben en dat verkoop voor humane consumptie de markt verder verstoort en belastinggelden verkwist. De markt lijkt deze boeren gelijk te geven.
Dit artikel afdrukken