Het vele nieuws rondom de bijensterfte heeft ook een positieve kant. Het maakt de imkeropleiding weer populairZuid- en Oost-Europa doen het beter
De studie betrof 17.6000 bijenvolken. In een derde van de onderzochte lidstaten lag de sterfte boven de 10%. In noordelijke landen werd meer sterfte geconstateerd dan in zuidelijke landen. De landen met de laagste sterfte waren Litouwen (2,4%), Slowakije (2,5%), Polen (4,5%), Hongarije en Italië (5,6%). De studie heeft verder niet gekeken naar de oorzaken van de bijensterfte. Nederland doet niet mee in EPILOBEE, dat opgezet is om de bijenstandmetingen te optimaliseren.
Figuur: Winter colony mortality rates in the Member States of the European Union recorded in:
Imkeropleiding populair
Het vele nieuws rondom de bijensterfte van afgelopen jaren heeft ook een positieve kant. Volgens Paul van Rooien van de imkersvereniging Den Haag maakt het de imkeropleiding weer populair. Den Haag fm bericht dat er ellenlange wachtlijsten zijn voor de opleiding in Nederland. In Den Haag heeft de imkersvereniging sinds dit jaar een tweede cursus. In plaats van tot 2020 te moeten wachten, kun je nu in 2017 beginnen aan de cursus.
Fotocredits: ‘The beekeeper’ Paul van de Velde
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kijk, dit is positief bericht, en wat me opvalt…….bijna géén reacties….
Stel dat er had gestaan sterfte neemt toe, nou, dan had dat vermoedelijk wel anders geweest.
Dit nieuws zal naar mijn idee een NGO niet zomaar overnemen? Een kijkje op Greenpeace.nl geeft vermoedelijk antwoord op mijn vraag. Géén woord erover!!
Dit soort nieuws zet je toch prominent op de homepage???
Ik denk dat dit soort nieuwsgeving qua communicatiepsychologie niet past bij een NGO.
Hebben de mensen eindelijk “het gaat slecht met de bijen en de oorzaak is gif” in hen systeem opgenomen, en dan zou zo’n positief nieuwsitem dat er weer uit framen.
Dit nieuws had ik een paar weken terug al gehoord van een professionele imker. De man had er behoorlijk kennis van. Hij vertelde mij zaken die mij een hele andere blik op de bijendiscussie gaf. Bijenhouden is nogal een specialistisch gebeuren, waarbij van alles mis kan gaan. Om een persoonlijk beeld te vormen vind ik zulke gesprekken altijd zeer waardevol. Nieuws puur uit de bron, zonder ruis.
In het artikel wordt het succes genoemd van de imkers in Den Haag. Wat eten die bijen in hartje centrum Den Haag? Hebben ze daar bloemenvelden? En nu gaan we daar het aantal imkers verdubbelen. Verdubbeld het voedselaanbod daar dan ook? Dat baart mij wel wat zorgen dat die bijen straks wellicht verzwakt raken door een tekort aan voedsel met alle gevolgen van dien.
In de VS ziet het bijensterfteplaatje er minder rooskleurig uit. Afgelopen jaar (2014-2015) is daar 40% van de bijen verdwenen, meldt ScienceDaily, op basis van cijfers verzameld door het Bee Informed Partnership samen met de Apiary Inspectors of America.
Zowel professionele bijenhouders als kleine imkers, 6.000 in totaal, deden mee. Zij hebben samen 15% van de Amerikaanse bijenkorven onder hun hoede.
Het gaat overigens bij de cijfers over de totale sterfte gedurende het jaar, winter en zomer. Wintersterfte kwam uit op 23,1%, zomersterfte op 27,4%, waarbij vooral de professionele bijenhouders (die hun volken verhuren voor de bestuiving van bijvoorbeeld appels of amandelen) met een hogere zomersterfte te maken kregen. De kleine imkers hadden meer last van de varroa-mijt, die ze minder agressief bestrijden dan de commerciële imkers.
Maar wat de hoofdoorzaak van de sterfte is, blijft ook in de VS nog onduidelijk. "Als bijenhouders willen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar bestuiving, moeten onderzoekers betere antwoorden vinden op de veelheid aan stressfactoren die tot zowel zomer- als wintersterfte leiden", zegt een van de onderzoekers.