Brexit slaat een gat van 14 miljard euro in de begroting van de EU, de netto-bijdrage van Groot-Brittannië aan de EU.
De EU kan niet bezuinigen omdat juist grotere bedragen nodig zijn om nieuwe uitdagingen op het gebied van migrantenstromen uit Afrika en het Midden-Oosten, defensie en terrorisme te kunnen aanpakken. Landbouw zal meer doen met minder, klinkt het vanuit Brussel, maar mogelijk zullen de lidstaten zich moeten voorbereiden op een verhoogde bijdrage van 10 tot 20% aan de EU.

Die verhoging kan politiek op tegenwind rekenen. De Nederlandse regering liet al weten niet gecharmeerd te zijn van hogere budgetten van de EU en verzette zich onlangs verder tegen plannen van de Franse president Macron voor een centrale Europese financiële regie. Nederland snijdt liever in het landbouwbudget.

Vanwege die tegenwind gaf Hogan, schrijft Le Soir, opdracht om de impact van het begrotingstekort op de landbouwbegroting te becijferen. Het landbouwbudget maakt 40% van de Europese begroting uit en is daarom de logische kandidaat om geld in te moeten leveren voor defensie, vluchtelingen- en antiterrorismebeleid. De voorzitter van het Europese parlement stelde in juni reeds voor om het landbouwbudget te halveren.

Volgens het meest pessimistische scenario dat Hogan liet berekenen, zouden - volgens Le Soir - de middelen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) met 30% verminderen van €412 naar €288 miljard.
Dit artikel afdrukken