GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout blijkt tevreden. "In onze strijd tegen glyfosaat kregen we steun van milieubewegingen, miljoenen Europese burgers, wetenschappers en journalisten. Daardoor kwam deze goedkeuringsprocedure van glyfosaat vorig jaar hoog op de politieke agenda te staan”, stelt Eickhout. “Met deze bijzondere commissie willen we nu specifiek het het goedkeuringsproces onderzoeken, dat liep terwijl er grote zorgen waren over de mogelijke schadelijke effecten van glyfosaat.”
Volgens Eickhout was 'de lobby' op het glyfosaatdossier groot. Glyfosaat wordt wijdverbreid toegepast, er gaan miljarden in om terwijl de impact op ecosystemen, biodiversiteit, volksgezondheid en landbouw nog altijd niet helder is. De toelatingsprocedure verliep moeizaam; uiteindelijk ontstond vrijwel onverwacht vorig jaar een meerderheid voor een verlenging van 5 jaar doordat de Duitse - demissionaire - minister ineens vóór stemde. Eickhout vindt het daarom belangrijk om het politieke proces van de goedkeuring te onderzoeken.
De Europese Groenen willen, zo schrijven ze in het persbericht, "in het bijzonder onderzoeken wat de rol was van de Europese agentschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische stoffen (ECHA). De onderzoeken van deze organisaties moeten boven elke twijfel verheven zijn en altijd de volksgezondheid en milieu als hoogste prioriteit stellen. “Wij hebben er onze twijfels bij of dat bij de onderzoeken naar glyfosaat is gebeurd”, aldus Eickhout." De commissie zal bestaan uit 30 Europarlementariërs die over 9 maanden zullen rapporteren.
Dat de Duitse stem de doorslag gaf, is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste week Duitsland af van de eerder aangehouden lijn, waarbij het land zich onthield van voor- of tegenstemmen tijdens de op dat moment nog lopende formatie-onderhandelingen. Dat leidde tot een 'tik op de vingers' voor landbouwminister Christian Schmidt. De Duitse steun "strookte niet met het standpunt waarover de regering een akkoord had bereikt", zei Angela Merkel. Deze week werd bekend dat de nieuwe coalitiepartners glyfosaat zo snel mogelijk gaan uitfaseren.
In de tweede plaats wordt de weerstand binnen Duitsland tegen GMO-producten - waarbij het gebruik van glyfosaat standaard is - steeds sterker. Consumenten willen geen glyfosaat en bedrijven spelen daarop in. Zo gebood Aldi zijn producenten al glyfosaat te minderen, zijn 'ohne Gentech' producten in Duitsland populair en werd vandaag bekend dat een tweede Duitse zuivelproducent glyfosaat verbiedt. Na de coöperatie Berchtesgadener Land verbiedt nu ook kaasmaker Goldsteig het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel. "Het Bayerische Bauernverband en ook het Deutsche Bauernverband reageren geërgerd op het verbod", schrijft Boerderij. Boeren vrezen met glyfosaat een beproefd middel kwijt te raken zonder dat er zicht is op een even effectief alternatief.
Begin dit jaar maakte anti-glyfosaat activist en onderzoeker Gilles-Eric Séralini bekend dat dat toxiciteit van glyfosaat volgens zijn jongste onderzoeken moet worden gezien als een effect van de aanvullende stoffen in de zogeheten formules. Glyfosaat lijkt hij als een minder probleem te zijn gaan zien.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik moet dus begrijpen, dat dankzij demissionair landbouwminister Christian Schmidt (van Duitsland), die op eigen houtje beweerde te handelen en ineens voor stemde, dat daardoor Europa voor een verlenging van 5 jaar glyphosaat stemde. Goed als dat uitgezocht zou worden.
En hoeveel van die Duitse klanten die gretig "ohne Gentech" kopen zouden weten dat er op die gewassen dus MEER pesticiden gebruikt moeten worden om de insecten waartegen Bt GM planten bestand zijn te kunnen beheren? Dankzij de anti-GM lobby, heel weinig, zou ik denken.
Glyfosaat verbieden of aan strenge regels onderwerpen, OK. Mits er goede alternatieven beschikbaar zijn, en daar wringt de schoen toch nog. Maar GM verbieden vanwege angst voor glyfosaat? Kind en badwater.
Even voor de duidelijkheid: In het geval van de toelating van glyfosaat gaat het om gebruik ervan in teelt in de EU, al dan niet in combinatie met genetisch gemodificeerde gewassen met glyfosaattolerantie. Op dit moment wordt in de EU alleen genetische gemodificeerde mais geteeld die bestand is tegen de Europese maisboorder, geen glyfosaattolerante gewassen. Zou je daar toch glyfosaat op toepassen, dan legt niet alleen het onkruid het loodje, maar ook het gewas. Dus niet bij alle GMO-producten is het gebruik van glyfosaat standaard. Dat geldt uiteraard ook voor de producten van GMO gewassen zonder glyfosaattolerantie die geimporteerd worden.
De GMO-producten -soja en mais- waarbij waarop wel glyfosaat wordt toegepast worden geimporteerd uit Noord en Zuid Amerika, voornamelijk als veevoergrondstof.