De Europese Commissie wil weten of het bereiken van hogere dierenwelzijnsnormen vlees van betere kwaliteit oplevert. Wageningen University & Research (WUR) mag het project van €6 miljoen coördineren. Het 4-jarig Europese onderzoeksproject mEATquality is onderdeel van Horizon 2020, het grootste onderzoeksprogramma van de EU. De WUR gaat onder leiding van Hans Spoolder onderzoekers en stakeholders uit heel Europa aansturen. De onderzoekers moeten verschillen in kwaliteit, fraude met vlees en overtuigende verkoopargumenten voor het duurdere vlees in kaart brengen.

Om de verschillen in kaart te brengen gaan de onderzoekers onder meer variëren in voer, genetica en beschikbaarheid van ruimte, zegt Spoolder tegen FoodNavigator. Ook willen ze vergelijkingen maken tussen verschillende types vlees door middel van data-analyse van enquêtes en proefpanels. Als blijkt dat vlees van extensief gekweekte kuikens en varkens van van betere kwaliteit is, kan dat leiden tot een beter verdienmodel voor producenten van vlees met een hoog dierenwelzijn.

Vanwege de hogere prijs ligt fraude met biologisch vlees op de loer. Spoolder hoopt analysetechnieken te ontdekken waarmee kan worden bepaald of een dier buiten heeft gelopen of op wat voor soort grond het werd grootgebracht. Als blijkt dat zoiets kan, kan fraude mogelijk met eenvoudige analyses worden vastgesteld en aangepakt.

Ook communicatie naar de consument en detailhandel staat op de agenda. Spoolder wil onderzoeken voor welke verkoopargumenten klanten gevoelig zijn.

De EU kiest bewust voor varkens en kippen omdat die óf in gesloten stalssystemen of buiten worden gehouden. Gangbare runderen staan behalve op stal ook vaak in de wei, zodat - denken de onderzoekers en de Commissie - kwaliteitseffecten van buitenstalse houderijvormen minder gemakkelijk te bewijzen zijn.

Al sinds 2008 deed Foodlog onderzoek naar de smaak en meerwaarde van beter vlees. Conclusie: smaak zit tussen je oren. Als mensen denken dat ze beter vlees eten, smaakt het ook beter. Echt proeven kunnen zelfs professionele vleesproducenten niet. Het betekent wel dat biologisch meteen lekkerder gaat smaken zodra een fraudeur het verkeerde label op een plofkip of binnenvarken plakt. Opvallende uitkomst van ons onderzoek was de voorkeur van een bekend culinair journalist die de voorkeur gaf aan plofkip boven de zo geprezen trage groeiers die een hoger dierenwelzijn genieten. De resultaten legden we destijds op camera vast.


Kippenproeverij Foodlog.nl & Kasteel Groeneveld maart 2009 from dick veerman - foodlog.nl on Vimeo.

Dit artikel afdrukken