Om de verschillen in kaart te brengen gaan de onderzoekers onder meer variëren in voer, genetica en beschikbaarheid van ruimte, zegt Spoolder tegen FoodNavigator. Ook willen ze vergelijkingen maken tussen verschillende types vlees door middel van data-analyse van enquêtes en proefpanels. Als blijkt dat vlees van extensief gekweekte kuikens en varkens van van betere kwaliteit is, kan dat leiden tot een beter verdienmodel voor producenten van vlees met een hoog dierenwelzijn.
Vanwege de hogere prijs ligt fraude met biologisch vlees op de loer. Spoolder hoopt analysetechnieken te ontdekken waarmee kan worden bepaald of een dier buiten heeft gelopen of op wat voor soort grond het werd grootgebracht. Als blijkt dat zoiets kan, kan fraude mogelijk met eenvoudige analyses worden vastgesteld en aangepakt.
Ook communicatie naar de consument en detailhandel staat op de agenda. Spoolder wil onderzoeken voor welke verkoopargumenten klanten gevoelig zijn.
De EU kiest bewust voor varkens en kippen omdat die óf in gesloten stalssystemen of buiten worden gehouden. Gangbare runderen staan behalve op stal ook vaak in de wei, zodat - denken de onderzoekers en de Commissie - kwaliteitseffecten van buitenstalse houderijvormen minder gemakkelijk te bewijzen zijn.
Al sinds 2008 deed Foodlog onderzoek naar de smaak en meerwaarde van beter vlees. Conclusie: smaak zit tussen je oren. Als mensen denken dat ze beter vlees eten, smaakt het ook beter. Echt proeven kunnen zelfs professionele vleesproducenten niet. Het betekent wel dat biologisch meteen lekkerder gaat smaken zodra een fraudeur het verkeerde label op een plofkip of binnenvarken plakt. Opvallende uitkomst van ons onderzoek was de voorkeur van een bekend culinair journalist die de voorkeur gaf aan plofkip boven de zo geprezen trage groeiers die een hoger dierenwelzijn genieten. De resultaten legden we destijds op camera vast.
Kippenproeverij Foodlog.nl & Kasteel Groeneveld maart 2009 from dick veerman - foodlog.nl on Vimeo.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier de enquête van Jessica als link: klik.
Het kan aan mij liggen, maar ik kom niet verder dan een servio- zoekpagina op google
Als hbo student doe ik met een groepje onderzoek naar wat de boer, consument en tussen ketens denken, dit met als onderwerp duurzaam vlees. Wilt u zo vriendelijk zijn deze in te vullen? De enquête wijst zich van zelf.
link.
Wat is kwaliteit.
Het gaat toch om de 'kwaliteit van leven', ongeacht smaakverschillen? Of geldt dat alleen voor de mens?