Jaarlijks lopen in de Europese Unie zo’n 9 miljoen mensen een infectie op in zorginstellingen. Dat komt er op neer dat iedere dag 1 op de 15 ziekenhuispatiënten en 1 op de 26 bewoners van instellingen voor langdurige zorg een infectie oploopt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) van 28 Europese landen.

Ongeveer 700.000 zorginfecties per jaar zijn te wijten aan antibioticaresistentie die ontstaat door te veel en te lang antibioticagebruik. Die resulteren jaarlijks in 33.000 overlijdensgevallen, werd onlangs bekend. Deskundigheid van het personeel en de hoeveelheid antibiotica die artsen voorschrijven zijn 2 factoren die grote invloed hebben op het ontstaan van de infecties.

In landen waar preventief antibioticagebruik voor een langere tijd wordt voorgeschreven, is het aantal zorginfecties het hoogst. Dit is vooral in Zuid- en Oost-Europa het geval. In Nederland is dat niet gebruikelijk, maar toch kampt ons land met iets meer zorginfecties dan het Europees gemiddelde. Dat is te verklaren uit de kortere ligduur in Nederlandse ziekenhuizen. In Nederland zijn opgenomen patiënten relatief zieker en hebben ze vaker infecties, legt de NOS uit. Ze krijgen dan gedurende korte tijd een hoge dosering antibiotica. Dat zou het beeld vertekenen omdat bij de meting naar één dag wordt gekeken en meer individuën worden geteld.
ECDC - ECDC calls for continued action to address antimicrobial resistance in healthcare settings
  • Deel
Druk af