Volgens het Committee for the Environment, Public Health and Food Safety zal een voorstel van de EC om Japanse voedingsmiddelen "zonder controle, monstername of analyse" toe te laten binnen de EU de Europese consumenten blootstellen aan "met radioactiviteit besmet voedsel". Sinds het kernongeval bij Fukushima (2011) moeten uit Japan geïmporteerde levensmiddelen verplicht gecheckt worden op radioactiviteit. De resultaten komen in het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

De Europese Commissie onderhandelt al sinds 2013 met Japan over een nieuw vrijhandelsverdrag. Onder dit verdrag zou de Japanse markt open gaan voor agrarische producten uit de EU en zouden de meeste exporttarieven voor Europese bedrijven vervallen of verlaagd worden. In juli noemde landbouwcommissaris Phil Hogan het aankomende partnership agreement "de belangrijkste en meest verstrekkende overeenkomst die ooit op landbouwgebied is gesloten", schrijft FoodNavigator.

Volgens de Europarlementariërs heeft de EC nagelaten de "gedetailleerde analyse" of zelfs maar de ruwe data van de Japanse autoriteiten over 2014, 2015 en 2016 met hen te delen, zodat er geen "rechtvaardiging of verklaring" is voor de aanpassing van de huidige regels. Met andere woorden: het Europees Parlement verwijt de EC een gebrek aan transparantie.

Japan is nog altijd een voedselimporterend land dat ter waarde van $60 miljard in het buitenland aankoopt. Door beschermingsmaatregelen hoefde de Japanse landbouw niet te concurreren met internationale markten. Op rijst werden bijvoorbeeld honderden procenten importheffingen toegepast. De regering van premier Shinzo Abe wil daar verandering in brengen om de landbouw competitiever te maken. De boeren zijn geen voorstander van zijn beleid. Zij worden onder meer geconfronteerd met heel betaalbaar varkensvlees en kip uit de EU. Of er veel nieuw Japans product naast rijst, vis en schelpdieren richting de EU zal komen, is nog maar de vraag.
Dit artikel afdrukken