Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager vermoedt dat de bierbrouwer een bewuste strategie voert die de import van goedkoper bier van zijn eigen merken uit bijvoorbeeld de buurlanden Nederland en Frankrijk naar de duurdere Belgische markt verhindert. AB InBev heeft zo'n 55% van de Belgische biermarkt in handen.

Verpakkingen en parallelle import
De Europese Commissie gaat onderzoeken of AB InBev de verpakkingen van zijn bierblikjes en/of flesjes aanpast, bijvoorbeeld door informatie in bepaalde talen weg te halen. Daarnaast zal de EC ook bekijken of AB InBev 'niet-Belgische' retailers minder toegang geeft tot kortingen of producten als zij via parallelle import goedkopere bieren op de markt brengen.

De sterke positie van AB InBev op de Belgische biermarkt is geen probleem. We moeten er echter voor zorgen dat er geen mededingings-belemmeringen zijn voor de handel in bier
"De sterke positie van AB InBev op de Belgische biermarkt is geen probleem", benadrukt Vestager. "We willen er echter voor zorgen dat er binnen de Europese eengemaakte markt geen mededingingsbelemmeringen zijn voor de handel in bier. Goedkopere invoer van bier uit buurlanden buiten houden zou niet alleen indruisen tegen de belangen van de EU-consumenten, maar ook de mededinging beperken."

AB InBev is op de hoogte gebracht van het onderzoek, maar "acht het niet gepast commentaar te geven op de inhoud of mogelijke gevolgen van het lopende onderzoek", aldus De Tijd.

Toestemming mededinging
Het nieuws valt samen met de bekendmaking dat de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteiten geen bezwaar hebben tegen de op stapel staande megafusie van AB InBev met SABMiller. Na eerder groen licht van Europa en Australië, is het wachten nog op goedkeuring door de Amerikaanse en Chinese mededingingsautoriteiten.
Dit artikel afdrukken