Verpakkingen en parallelle import
De Europese Commissie gaat onderzoeken of AB InBev de verpakkingen van zijn bierblikjes en/of flesjes aanpast, bijvoorbeeld door informatie in bepaalde talen weg te halen. Daarnaast zal de EC ook bekijken of AB InBev 'niet-Belgische' retailers minder toegang geeft tot kortingen of producten als zij via parallelle import goedkopere bieren op de markt brengen.
De sterke positie van AB InBev op de Belgische biermarkt is geen probleem. We moeten er echter voor zorgen dat er geen mededingings-belemmeringen zijn voor de handel in bier"De sterke positie van AB InBev op de Belgische biermarkt is geen probleem", benadrukt Vestager. "We willen er echter voor zorgen dat er binnen de Europese eengemaakte markt geen mededingingsbelemmeringen zijn voor de handel in bier. Goedkopere invoer van bier uit buurlanden buiten houden zou niet alleen indruisen tegen de belangen van de EU-consumenten, maar ook de mededinging beperken."
AB InBev is op de hoogte gebracht van het onderzoek, maar "acht het niet gepast commentaar te geven op de inhoud of mogelijke gevolgen van het lopende onderzoek", aldus De Tijd.
Toestemming mededinging
Het nieuws valt samen met de bekendmaking dat de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteiten geen bezwaar hebben tegen de op stapel staande megafusie van AB InBev met SABMiller. Na eerder groen licht van Europa en Australië, is het wachten nog op goedkeuring door de Amerikaanse en Chinese mededingingsautoriteiten.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Verzet groeit tegen bod AB InBev op SABMiller', vervolgt De Tijd. Door de waardedaling van het Britse pond na Brexit is het cashbod van AB InBev flink in waarde gedaald en het bod in aandelen, dat specifiek gericht was op de grootaandeelhouders Altria en de familie Santo Domingo, stevig gestegen.
Dat veroorzaakt onvrede bij de overige aandeelhouders, veelal grote fondsbeheerders. Zij zouden nu ook voor het aandelenbod willen kiezen. Maar omdat deze speciale aandelen 5 jaar niet verhandeld mogen worden ('lock-up'), zijn ze niet geschikt voor fondsbeheerders, die flexibel moeten kunnen handelen. Aandeelhoudersactivist The Children's Investment Fund (TCI) en adviesbureau ISS vragen de rechter om een oordeel. "Aangezien er nu een aanzienlijk verschil in waarde is tussen de twee aanbiedingen, in het voordeel van de grootaandeelhouders van SABMiller, mogen die aandeelhouders dan wel stemmen over een cashbod dat bestemd was voor de institutionele aandeelhouders?"
'Zwak pond draait 'SAB InBev' wiskunde helemaal om', kopt de Belgische zakenkrant De Tijd.
Het bod waar de 2 bierbrouwers vorig jaar een akkoord over bereikten, voorzag naast een bod in cash (tegen een aandeelwaarde van 44 pond) in een constructie waarbij SABMiller aandeelhouders zowel cash als nieuwe aandelen krijgen. Dat hybride bod was bij de aankondiging ongeveer 39 pond waard.
"Was. Want toen kwam de brexit. En die brexit heeft het Britse pond vol in de flank geraakt. Sinds de Britten met een nipte meerderheid voor een 'Leave' kozen, verloor sterling maar liefst 10 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro", schrijft De Tijd.
Dat betekent dat de waarde van het aandelenbod nu fors hoger is geworden dan die van het cashbod (dat al in ponden was en dus onveranderd blijft). Omgerekend komt de waarde van het hybride bod nu uit op zo'n 51,5 pond. Toch komt de deal niet op losse schroeven te staan, voorspelt De Tijd. "Voorlopig blijft de schade voor AB InBev beperkt tot de boekhoudkundige verliezen die worden geboekt op de indekkingsinstrumenten die 's werels grootste brouwer had aangewend om zich te beschermen tegen schommelingen van het pond. [..] Echte cash vloeit daarbij niet uit het bedrijf, maar het is wel een van de vervelende uitwassen van de onverwachte brexit."