Europa raakt steeds verder verdeeld. Landbouw in Zuid-Europa worstelt met de vrije markten en de macht van retail. Terwijl multinationals zich graag fiscaal vestigen in Nederland, stijgt het water vele boeren in Portugal tot de lippen. Voor ons als Nederlandse melkveehouders in Portugal is het onzeker laveren.

Portugezen trekken na de Kerst de broekriem stevig aan. Supermarkten stunten om de slinkende omzet binnen te houden. Dat doen ze met sobere basislevensmiddelen, waaronder ook melk. Supermarkt Continente doet een aanbieding waarmee je via een 'geld-terug'-actie melk van het huismerk uiteindelijk voor slechts 0,13€ per liter kunt kopen. De melk voor deze actie is afkomstig uit Spanje. Gisteren protesteerden melkveehouders tegen deze actie. Honderden, sommige media spreken van duizenden, boeren waren met vlaggen en tractoren bijeen nabij Porto.

De verontwaardiging richt zich tegen de Portugese overheid. Het persbericht van de boeren zegt:
we willen we de minister zeggen dat het tijd is om vanuit haar "superministerie" af te dalen naar de aarde en de boeren te verdedigen. Deze commerciele uitwassen zorgen voor lage farmgate prijzen, lange betalingstermijnen en ze promoten import van producten die Portugal zelf in voldoende kwantiteit en kwaliteit maakt om aan de vraag te voldoen. Het is noodzakelijk en dringend dat de Portugese regering zich duidelijk uitspreekt over dit onderwerp. We moeten dringend weten of de overheid medeplichtig is aan deze pijnlijke weg naar een faillissement.

De boosheid is ook gericht aan de supermarkt:
we demonstreren voor supermarkt Continente om onze verontwaardiging als producenten te tonen voor het misbruik van landbouwproducten als lokaas in agressieve promotie-acties. Onze producenten zijn boos als ze zien dat de melk wordt verkocht voor een waarde van bijna drie keer minder dan de kosten van de productie. Hoe vallen de prijzen in de supermarkten uit te leggen, als je kosten voor transport, verwerking en verpakking, daaraan toevoegt? De landbouwproductie in Portugal heeft geen toekomst zonder een eerlijke marktwaarde, een eerlijke prijs die rekening houdt met de kosten van de productie.

De boosheid is ook een klein beetje gericht aan Nederland. Het Portugese bedrijfsleven is met een kapitaalvlucht bezig. Het belastingparadijs Nederland wordt vaak gekozen als een veilige Euro-haven. Het schijnt dat 17 van de top 20 Portugese bedrijven hun administratieve hoofdkantoor in Nederland hebben gevestigd. Een van de grootste supermarktketens werd op 30 december 2011 op papier Nederlands. Daaar ontstond opheft over.


Eergisteren kreeg ik een SMS-je van een collega melkveehouder hier in Portugal, de voorzitter van onze melkveehoudersassociatie. Of ik als Nederlander de 'Nederlandse' supermarkt toe kon spreken. In het persbericht schrijft hij dreigend:

"We willen ook andere "Nederlandse" supermarkten, die dergelijke bombastische promotie-acties overwegen, waarschuwen dat we ook bij hen onze verontwaardiging zullen uiten."

De Portugese boeren vrezen voor de toekomst van landbouw in hun land, en sommigen vermoeden een Noord-Europees complot. Immers veel valt niet te begrijpen:

"Volgens de gegevens van de Nederlandse organisatie LTO telde de gemiddelde Europese melkprijs 35,6 cent/kg (in Nederland betaalde de belangrijkste coöperatie 38 cent / kg !!!). Gegevens van ons ministerie MAMAOT tonen dat de gemiddelde melkprijs in Portugal 32,6 cent/kg was in november. De laatste twee jaar is onze melkprijs ca. 3 cent lager dan het Europese gemiddelde. Wat is de logica van melkimporten?"

Portugal is dus het land van de dalende koopkracht, goedkoop stunten met dure melk, van bedrijven die het land verlaten en boeren die kapot gaan. Andere landen varen er wel bij. Valt zoiets te begrijpen?

bron: persbericht APROLEP, 7 jan 2012, vertaling door JK

Foto: Wout Kranenburg op bezoek in een Nederlandse vrije uitloopstal, fotocredits: Nieuwsgrazer
Dit artikel afdrukken