image

Foodnavigator meldt dat het Europese Parlement meer invloed krijgt op de wetgeving rond voeding. De Amerikaanse USDA - een belangenorganisatie van Amerikaanse producenten - is daar niet blij mee: Europa liet zijn oren inzake voeding al meer hangen naar politieke belangen dan naar wetenschappelijke argumenten.

De Amerikanen verwachten dat de acceptatie van genetisch gemanipuleerde voeding (waarin ze marktleider zijn en willen groeien) en de gezondheidslabelling van voedingsproducten nu een nog langer traject gaat worden. Ik ben het volstrekt met ze eens! Met de nodige inhoudelijke verschillen natuurlijk. Maar niet waar het aankomt op de kwaliteit van de procedure van de beleidsvoorbereiding en besluitvorming.

Als je ziet wat er nu al voor een onzin voorgesteld wordt (zoals het stoplichtensysteem voor voeding), dan kan het alleen maar erger worden. Laat de boel liever over aan specialisten. Zorg ervoor dat hun gremium zich voedt met alle geaccepteerde en minder geaccepteerde visies. Als het maar mensen met inhoudelijke kennis van zaken zijn.

Voedingspolitiek is te belangrijk om door niet-ingewijden in een handjeklap te worden afgeregeld. Niet voor niets waren de oude Grieken voor democratie, maar dan wel één waarin je mensen die er niet over mee kunnen praten maar beter buiten de deur kunt houden.

Het democratisch tekort? Van mij - of van de mensen die we ons vertrouwen hebben gegeven om te beslissen wat goed voor ons is?
Dit artikel afdrukken