image Biologische producten van buiten Europa mogen in de toekomst het EU-logo voor biologische voeding voeren. Dat mag alleen als op het etiket het land van herkomst vermeld wordt.

Geen probleem denk je dan.

Maar als je verder leest over wat 'biologisch' in Europees verband straks inhoudt, schud je toch een beetje je hoofd.

Producten die voor 95% uit biologische bestanddelen bestaan krijgen vanaf januari 2009 een EU-logo. Het logo zal bestaan uit een graanhalm met 12 sterretjes en zal op het etiket komen naast de nationale logo's, zoals bijv ons EKO-keurmerk of het Franse AB-keur.

So far, so good. Dan gaan de wenkbrauwen omhoog: volgens nieuwe regels zijn voedingsproducten alleen biologisch als ze minstens 70% biologische bestanddelen bevatten! Dus 30% niet, en die kan zelfs gentech bevatten - lijkt het. Een mooi spagaat: de consument denkt bio te kopen omdat hij geen 'zooi' wil en krijgt die er gratis en voor niks toch bij.

En het mooiste is: Nederland vroeg de EU ook nog eens de aanduiding 'bereid met biologische grondstoffen' toe te staan voor voedingsproducten die onder die 70% blijven. De Europese Commissie is bereid dit idee op te nemen.

Tussen de erkende producten, wordt het binnenkort zoeken met een loep naar échte biologische producten. Met de uitholling van het woord, is bio definitief ten grave gedragen. Zoals het hier eerder is genoemd: een typisch geval van 'wordnapping'.

Geen wonder dat menig Europees land - maar niet Nederland - nogal wat moeite heeft zijn nationale keurmerken op te geven.

bron: stentor
Dit artikel afdrukken