In de laatste tien jaar wordt maar weinig tot geen vooruitgang meer geboekt. Volgens de Commissie wordt in de periode 2016 tot en met 2019 de nitraatconcentratie 14,1% van het grondwater overschreden. 81% van de mariene (zoute) wateren, 31% van de kustwateren, 36% van de rivieren en 32% van de meren is eutroof (rijk aan minerale voedingstoffen).
Europese Commissie wil actie
De Europese Commissie kondigt aan actie te ondernemen om de naleving van de Nitraatrichtlijn te verbeteren. Dit betekent voor de meeste lidstaten, waaronder Nederland, dat strenger optreden op nationaal en regionaal niveau nodig is.
In veel gevallen zijn de huidige maatregelen niet voldoende om de verontreiniging te bestrijden in gebieden waar de druk vanuit de landbouw is toegenomen volgens de Commissie. Daarnaast moet op nationaal niveau beter rekening gehouden worden met de gevolgen van klimaatverandering. Naleving van de Nitraatrichtlijn is een voorwaarde voor het halen van de doelstelling van de Europese Green Deal om het verlies van nutriënten met ten minste 50% te verminderen.

Dringend maatregelen nodig
"De uitvoering van de Nitratenrichtlijn in de afgelopen dertig jaar heeft de waterkwaliteit in de EU verbeterd, daar is geen twijfel over", schrijft Virginijus Sinkevičius, Europees Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij in een toelichting op het rapport. "Ook zien wij de vruchten van de echte inspanningen om over te schakelen op duurzame methoden. Het tempo van de veranderingen is echter niet voldoende om schade aan de menselijke gezondheid te voorkomen en kwetsbare ecosystemen in stand te houden. In overeenstemming met de Europese Green Deal zijn er nu dringendere maatregelen nodig om een duurzame landbouw tot stand te brengen en onze kostbare watervoorraden te beschermen."
Het verslag van de Europese Commissie is hier te vinden.
In een animatie legt LTO uit wat er mis is:
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zo te zien zit het met het grondwater onder het IJsselmeer wel goed.
Inmiddels komen deze foute kaarten op meer plekken langs, bijzonder.
Helpen jullie ons boeren en tuinders om de politiek in beweging te krijgen.
Dan is minuut 1:16 wel quasi onhandig gekozen visueel....
Of zou LTO denken dat 2de kamer leden en/of ambtenaren op ministeries geen YouTube filmpjes kijken?
Ik lees telkens over het nitraatgehalte dat vooral in het drinkwater van Frankrijk te hoog is. "Voor 2 miljoen gebruikers in met name landbouwgebieden is het water vervuild met o.a. atrazine en nitraten." (Atrazine wordt al lange tijd niet meer gebruikt, een teken dat het niet snel richting zee verdwijnt). Ik denk dat in landen als Frankrijk en Duitsland het regenwater de ongewnste stoffen diep in de grond meeneemt terwijl het hier snel naar zee wordt afgevoerd. Op alle plateaus in Frankrijk zakt het water recht naar beneden om elders in lage gebieden weer aan de oppervlakte te komen.
Vraag me toch steeds vaker af waar alle getallen van de rapportages heengaan en vooral welke getallen.
Op basis van het CLO zijn we op de goede weg met nog maar enkele problemen (al is dit slechts t/m 2017 & gemiddeld). De derogatie is al enkele malen aangetrokken en de veestapel groei aan banden en weer verminderd.
Maar kennelijk is dit niet goed genoeg "De Commissie zal in 2022 een actieplan voor geïntegreerd nutriëntenbeheer opstellen, waarmee wordt voortgebouwd op het actieplan om de verontreiniging tot nul terug te brengen"
Is dit doel van nul uberhaupt haalbaar?
Edit: CDC gaat uit van geen risico onder 44mg nitraat/L bij zuigelingen. Misschien een beter werkbaarder doel dan 0.
Volgens het kaartje is het in Nederland nog niet zo slecht gesteld met het nitraatgehalte in het grondwater.
De overheid kondig toch generieke maatregelen af in het 7e actieprogramma nitraat ondanks dat het in belangrijke delen van het land en bij derogatiebedrijven al goed gaat.
Dit is geen beleid maar uitrookbeleid.