Nadat Frankrijk een eenzijdige invoerstop aankondigde tegen levende varkens en fokmateriaal uit de VS (en Canada, Japan en Mexico), heeft vandaag het Standing Committee on the food chain and animal health (SCFCAH) van de EU extra maatregelen afgekondigd. Tegen PEDv is geen vaccin beschikbaar. In de VS heeft het virus al 10% van de biggenpopulatie het leven gekost.

De regels van de SCFCAH betreffen specifiek een importbeperking bij de invoer van varkensbloed. De EU voert jaarlijks 2,2 ton varkensbloed in, dat gebruikt wordt voor biggenvoeders. Het bloedplasma moet voortaan een hittebehandeling en quarantaineperiode ondergaan. 'Een verbod op de import van fokmateriaal acht de EU niet nodig. Ook de regels voor de import van levende varkens zijn niet aangescherpt. De Europese Commissie vindt deze eisen al bijzonder streng', aldus Vilt. Frankrijk zal zijn eenzijdige maatregelen niet doorzetten.

De Amerikaanse varkenshouderij ondervindt grote schade van de biggenziekte: de schattingen lopen uiteen van een productieverlies van min 2 tot min 7%. Het virus is geen bedreiging voor de voedselveiligheid of mensengezondheid.
Dit artikel afdrukken