Productiekosten-vergelijking
LEI Wageningen UR onderzocht de productiekosten van pluimveevlees in verschillende landen. Daaruit blijkt dat de productiekosten in landen als Brazilië, Argentinië, Oekraíne en Thailand ondanks de tarifaire maatregelen al bijna concurrerend zijn met de EU-productiekosten. De EU weet zich echter in de huidige situatie beschermd door importheffingen en beperkte markttoegang. Als deze beschermingsmuren wegvallen, bijvoorbeeld als gevolg van een vrijhandelsakkoord zoals TTIP, dreigt de Europese markt overspoeld te worden door goedkoop geproduceerd pluimveevlees uit andere delen van de wereld, de VS voorop.
EU productiekosten fors gestegen door hogere voerprijzen
Tot nog toe weet de EU de importen van pluimveevlees te reguleren via importheffingen. Volgens het LEI is het nu al zo dat sommige landen ondanks die heffingen hun product vrijwel met een gelijke prijs zouden kunnen aanbieden. Dat komt doordat de EU productiekosten sinds 2011 fors gestegen zijn als gevolg van hogere voerprijzen. 'Ook het niet kunnen gebruiken van goedkopere transgene voedergrondstoffen en het verbod op diermeel werken kostprijsverhogend.op de Europese markt', schrijft Vilt. Voeg daar nog bij de dalende eurokoers en de prijskloof wordt steeds kleiner.
Dierwelzijn: 4,8 cent per kilo
Het LEI zette de productiekosten in 9 EU-landen op een rijtje: Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Polen en Hongarije. In 2012 produceerde de pluimveesector 12,9 miljoen ton pluimveevlees, waarvan 76% vleeskuikens. De productiekosten varieerden van € 1,56 tot € 1,83 per kilo karkasgewicht, het gemiddelde kwam uit op € 1,73 per kilo.
De kostenniveaus werden vergeleken met die in de VS, Thailand, Brazilië, Argentinië, Rusland en Oekraïne. De productiekosten in de deze landen kwamen uit op gemiddeld 71% van de EU kosten.
Het LEI becijferde ook wat de 'extra kosten bij de productie van het vlees als gevolg van aanvullende Europese wetgeving [..] op het gebied van milieu en dierenwelzijn' zijn: 4,8 cent per kilo levend gewicht, aldus Vilt. Zelfs zonder die meerkosten moet ons continent zonder tariefmuren als kansloos worden beschouwd voor de productie van kip, volgens het LEI.
Het rapport is via deze link te lezen.
Fotocredits: 'Rotisserie Chicken', Beck
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Na de eieren nu ook het vlees. Ik mis in dit verhaal de voedselveiligheid. Voldoet buiten de EU geproduceerd voedsel aan de zelfde eisen? (Wie ja zegt moet ook nagaan of de controle even scherp is)
Brazilië kan goedkoper, beter en veiliger produceren omdat ze de dieren houden waar het veevoer groeit. Zou een reden zijn voor de EU sector om TTIP te omarmen in plaats van een FTA met de Mercosur* want als de TTIP een feit wordt, lijkt de kans op een FTA met de Mercosur landen verder weg dan ooit.
*Tante Christina Kirchner ligt nogal dwars.
Zé, ik vind het anders ook een taak van zuid-amerika om te zorgen voor wat O2 in de lucht, in de vorm van oerwouden en zo. Als ze daar doorgaan met kappen, wat moeten we dan ademen over 100 jaar? Wat is jou mening daarover?
Een land dat zelf geen vlees produceert en in plaats daarvan vlees gaat importeren wordt straatarm .
Willem, het kappen van regenwoud wordt met name veroorzaakt door de vraag naar veevoer door landen met 'eigen' productiedieren die ze niet kunnen voeren met lokaal veevoer.