Ondanks een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten, besloten afgelopen week de VS en de EU tot nieuwe sancties tegen Rusland. Het land reageerde stellig en beledigd. In Nederland gaf geopolitiek analist Rob van Wijk aan de strategie van de Westerse landen geleid door president Obama van de VS 'ultiem dom' te vinden. Het Westen zou, met Obama voorop, een vredesconferentie moeten proberen te forceren omdat Rusland en de VS tot elkaar veroordeeld zijn rond het oplossen van de brandhaarden in het Midden-Oosten, terwijl de EU veel last heeft van de Russische respons op eerdere sancties met een embargo tegen landbouwproducten.

Gisteren twitte directeur Philip den Ouden van de Federatie Levensmiddelenindustrie (FNLI) naar aanleiding van die kritiek:




Gisteravond verklaarde Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, dat de EU bereid is om af te zien van nieuwe sancties, als het overeengekomen staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne stand houdt. "We zijn bereid de sancties te heroverwegen, als het staakt-het-vuren stand weet te houden en/of vredesbesprekingen starten", zei hij. Van Rompuy deed zijn uitspraken op de Belgische TV. Dat meldt Ria Novosti op gezag van het Franse persbureau AFP.

Oekraïne is van mening dat de nieuwe sancties overeind moeten blijven. Premier Arseniy Yatsenyuk vroeg het Westen af te zien van opheffing omdat zijn land de dupe zou worden van aanmodderen.

Fotocredits: Herman van RompuEuropean People's Party - EPP
Dit artikel afdrukken