In 2009 diende zaadproducent Monsanto, inmiddels onderdeel van Bayer, een aanvraag in voor de toelating van de gmo-sojaboon 'Intacta RR2-PRO'. Na toetsing door de EFSA werd de gmo-sojaboon door de Europese Commissie in 2012 toegelaten op de Europese markt. Let wel, niet om hier te telen, maar om te mogen worden verwerkt in levensmiddelen en diervoeders na import vanuit Zuid- en Noord-Amerika.
Drie NGO's, Testbiotech, het Europese netwerk van kritische wetenschappers Ensser en Sambucus vroegen vervolgens bij de rechtbank om herziening van die beslissing en om nieuw onderzoek. Naar hun mening waren de risico's van de gentech soja onvoldoende onderzocht en is de huidige EU-praktijk van de toelatingstests "veel te nalatig".
De herziening werd afgewezen, de klagers gingen in beroep bij het Europese Hof en ook dat beroep is nu verworpen, meldt Top Agrar.
De NGO's zijn het er niet mee eens en roepen de nieuwe Europese Commissie op drastisch te breken met de huidige praktijk en "meer belang toe te kennen aan de bescherming van mens en milieu dan aan de belangen van ondernemingen."
Dit is het probleem: de bedrijven bagataliseren de gezondheidsgevolgen van GMO omdat het in hun voordeel is. Zoals zo vaak met voeding is het causaal verband tussen product en een ziekte niet aan te tonen en kunnen producenten er relatief eenvoudig mee wegkomen. Beter zou zijn als de bewijslast omgedraaid wordt: producenten moeten aantonen dat producten op de lange termijn geen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Ik vraag me af of producenten dan GMO hadden aangedurfd.