De Europese Commissie hoeft de risico's van genetisch gemodificeerde sojabonen niet opnieuw te onderzoeken, oordeelde het Europese Hof van Justitie vorige week.

In 2009 diende zaadproducent Monsanto, inmiddels onderdeel van Bayer, een aanvraag in voor de toelating van de gmo-sojaboon 'Intacta RR2-PRO'. Na toetsing door de EFSA werd de gmo-sojaboon door de Europese Commissie in 2012 toegelaten op de Europese markt. Let wel, niet om hier te telen, maar om te mogen worden verwerkt in levensmiddelen en diervoeders na import vanuit Zuid- en Noord-Amerika.

Drie NGO's, Testbiotech, het Europese netwerk van kritische wetenschappers Ensser en Sambucus vroegen vervolgens bij de rechtbank om herziening van die beslissing en om nieuw onderzoek. Naar hun mening waren de risico's van de gentech soja onvoldoende onderzocht en is de huidige EU-praktijk van de toelatingstests "veel te nalatig".

De herziening werd afgewezen, de klagers gingen in beroep bij het Europese Hof en ook dat beroep is nu verworpen, meldt Top Agrar.

De NGO's zijn het er niet mee eens en roepen de nieuwe Europese Commissie op drastisch te breken met de huidige praktijk en "meer belang toe te kennen aan de bescherming van mens en milieu dan aan de belangen van ondernemingen."
Topagrar - Monsanto-Sojabohne: Europäischer Gerichtshof weist Klage gegen Zulassung ab
Reageer
  • Deel
Druk af