De Europese Commissie wil de invoerrechten op Oekraïens varkens-, rundvlees en kip opschorten. Vlees en vleesproducten die in Oekraïne geproduceerd zijn kunnen daardoor vrij van rechten in de EU ingevoerd worden (tot een bepaald quotum). Met de maatregel, die naar schatting zo'n 500 miljoen euro per jaar kost en waarmee Oekraïne zo'n 200.000 ton vlees per jaar naar de EU zou kunnen exporteren, wordt vooruitgelopen op het vrijhandelsakkoord waarover met Oekraïne onderhandeld wordt, schrijft GlobalMeatNews.

De maatregel zou al volgende week kunnen ingaan. EU autoriteiten zullen nauwlettend toezien dat alleen producten uit Oekraïne de EU binnenkomen. Als er teveel producten uit andere landen op deze manier binnen dreigen te komen, zal het besluit de markt te openen teruggedraaid worden.

Analisten betwijfelen of het de Oekraïense vleessector zal gaan lukken een significant marktaandeel in de EU te veroveren. Volgens hen is de vleessector niet competitief genoeg. Dat de Russische president Poetin gedreigd heeft bij een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne de grenzen met Rusland te sluiten, is nog een extra domper.
Dit artikel afdrukken