Japan en de Europese Unie hebben hun onderhandelingen over het 'grootste bilaterale handelsverdrag ter wereld' afgerond. In een gezamenlijke verklaring zeiden Jean-Claude Juncker en Shinzo Abe dat het gesloten akkoord "de krachtige politieke wil van Japan en de EU laat zien om het vaandel van de vrije handel hoog te houden."

Het zogeheten JEFTA-verdrag zou, na ratificatie, al in 2019 in werking moeten treden. Met het verdrag ontstaat een 'economische zone' van 600 miljoen mensen, waarbinnen zo'n 30% van het wereldwijde bruto binnenlands product omgezet wordt. Met het verdrag wordt het voor Japan aantrekkelijk vlees, wijn en zuivel uit de EU te importeren en auto's naar de EU exporteren. "Naar verwachting gaan de Japanners uit Nederland vooral paprika's, bloemen en zuivelproducten importeren", aldus de NOS.

De deal is vooral voor Nederland gunstig. Ga maar na: wij produceren heel veel bloemen, agrarische producten en levensmiddelen, maar weinig auto's. De Duitsers moeten Mercedes, VW en BMW wat laten inschikken; de Fransen zitten met Citroën en Peugeot. Beide landen zitten naar rato van hun landbouwproductie met een veel groter belang in auto's en andere niet eetbare consumentenproducten waar ook de Japanners goed in zijn. Denk bijvoorbeeld aan huiselektronica voor in de keuken.
Dit artikel afdrukken