De Europese Unie en 12 andere landen veroordelen in een gezamenlijke verklaring de ‘wetenschappelijke’ Japanse walvisvangst en spreken zich resoluut uit tegen de commerciële walvisvangst, meldt The Independent. Japan heeft weliswaar het moratorium van de International Whaling Commission (IWC) ondertekend, maar blijft walvissen vangen onder het mom van wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden. Dit seizoen wil Japan in 4 maanden 333 dwergvinvissen vangen. Volgens critici is dit een dekmantel voor commerciële walvisvangst. De 12 mede-ondertekenaars van de EU-verklaring zijn: Argentinië, Australië, Brazilië, Chili, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico, Nieuw Zeeland, Panama, Peru en Uruguay.
Independent - Japan claims it kills hundreds of whales each year in the name of science. The world just called them out
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat bericht heb ik blijkbaar gemist. Als krill op grote schaal gevist wordt of gaat worden deel ik je zorg. Ergens denk ik dat een deel wegvangen voor humane consumptie wel zou kunnen, maar de mens kan nooit maat houden. En dan vis je de bodem uit de voedselketen van de zuidelijke IJszee.
Ik schrok van een bericht (ook op Foodlog langs gekomen) dat China plannen heeft om op grote schaal op krill te gaan vissen en dat mogelijk al doet. En verbaas me er over dat ik verder niemand hoor schrikken.
Met het vangen van krill zullen ook de walvissen teruglopen. Heb je reden om je zorgen te maken over krill Wouter? Wordt het op grote schaal gevist tegenwoordig?
Jaja. Ik ben tegen het vangen van zeedieren die mensen niet nodig hebben en ik bentegen het vangen van dezelfde dieren als ze door het vangen worden uitgeroeid. Dus ik deug.
Maar het knaagt. Niemand vraagt.
In het algemeen spreken schrijvers van berichten over walvissen en wordt geen onderscheid gemaakt tussen de enorme verschillen, waar er toch heel verschillende zeezoogdieren zijn. Het is een knuffeldier: walvis.
De hele wereld, op Japan en Noorwegen na (en nog wat heel kleine gemeenschappen) is tegen het vangen van walvissen.
Maar niemand is geïnteresseerd in het waarom en welke soort wel en welke niet.
Intussen, het is zo wonderlijk, dat nergens ook maar iemand zich zorgen maakt over de visserij op krill. Om maar wat te noemen. Krill? Waar heb je het over?