Ondanks de crisis groeit het duurdere biologische segment door. Staatssecretaris Dijksma vertelde gisteren op de Biofach in Neurenberg, dé Europese biobeurs, dat de Nederlandse export van biologische landbouwproducten in 2014 opnieuw fors is gestegen.

De waarde van de Nederlandse export bedraagt 928 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 11 procent ten opzichte van 2013. Nederland is dit jaar partnerland en aanwezig met een recordaantal van 100 bedrijven op de Biofach.

groei bio 2014

Maar waarom groeit biologisch? AH stapte onlangs over van 'duurzaam' (Puur & Eerlijk) naar AH Biologisch. Het bedrijf zei dat het logisch was. Foodlog zei dat duurzaam niet te begrijpen is en er teveel gedoe over is.
Gisteren gaf Phil Hogan, de EU Commissaris voor Landbouw, een andere verklaring. Hij twitte:Economisch baken in de storm rond voedselvertrouwen
Hogan gaf een speech waarin hij bekende tot voor kort weinig te hebben gehad met biologisch, maar dat hij de groei ervan vooral economisch met bewondering aankijkt. "Mensen vinden biologisch leuk én ze vertrouwen het." Daarom moeten we eraan werken dat ze "dat vertrouwen houden", zei hij.
Voor Hogan is biologisch een economisch baken in het voedselwantrouwen dat door Europa gaat en dat gisteren het Europese Parlement deed besluiten op alle vlees- en vleesproducten een herkomstetiket te willen. Naar verwachting zal zo'n maatregel voedsel met vlees zo'n 10% duurder laten worden. Biologisch lijkt dat probleem al te hebben ondervangen, zegt Hogan met zoveel woorden.

Fotocredits: Phil Hogan, Páraic Gallagher
Dit artikel afdrukken