imageIn debatcentrum De Bres, Schoolstraat 4, Leeuwarden, vindt op zondag 3 december een openbaar gesprek plaats over ‘eten van dichtbij’.

Diny Schouten, eetjournaliste en auteur van Het Spek van Slager Blom, praat met vishandelaar Siep van der Meer over de hoge kwaliteit van de (kleinschalig gevangen) Noordzeevissen, schaal- en schelpdieren, die in Lauwersoog worden verhandeld. Nederland is Nederland: de mooiste vis gaat voor hoge prijzen naar het buitenland, want Nederland betaalt de vis nu eenmaal niet duur... Het aanbod van de meeste viswinkels is verschraald tot kweekzalm, scholfilets en kibbeling (doorgaans van Alaska pollak gemaakt).

De winkel van Siep en Ida van der Meer, Ida’s Visservice in Grou, is uniek omdat het assortiment de visrijkdom weerspiegelt van wat aan de Friese kust aan land wordt gebracht: de vis van Ida’s Visservice komt rechtstreeks uit Lauwersoog. Van langoustines, Noordzeekrabben, mesheften, harder, schelvis, tarbot, griet, zeebaars, grijze en rode poon, mul, zwarte koolvis, wilde witte zalm tot IJsselmeerpaling en Laaxumer bot.

Niet alles tegelijk, want elke vis heeft zijn seizoen!

De andere gast is slager Henk Spijkerman uit Akkrum. Sinds slager Spijkerman (vader en zoon) het Noordelijkste verkooppunt werd van het ‘Limburgs Kloostervarken’, komen de klanten ervoor uit Franeker of Almere. Zowel voor de slager als voor de klanten is het een ontdekking, hoe een varken dat een goed buitenleven heeft gehad en met (Limburgs) graan werd gevoed, een smaakbelevenis kan zijn. Over de vraag of een rand vet zo verkeerd is, valt veel te bespreken. Ook het misverstand dat de sucadelap zoveel tijd in beslag neemt, zal worden rechtgezet!

Entree: € 10
Dit artikel afdrukken