De Consumentenbond vertelt deze maand over een onderzoek naar superfoods. Granaatappel, avocado, broccoli, frambozen, gepimpte tomaten en nog meer. Ze zouden zo gezond zijn dat je er een eeuwige jeugd mee koopt.
Het is op dit moment populair om er tuttut-rustig-aan over te doen, terwijl het tot nog maar een half jaar geleden in de mode was om ze op te hemelen met wetenschappelijke aanwijzingen die met name gingen over hun hoge niveau aan antioxidanten. De - overigens verstandige - Bondsconclusie luidt: eet gevarieerd en vooral niet alleen superfoods, want dan doe je jezelf te kort.

De Bond vroeg Annemarie Postma naar een reactie. Postma schreef 'Het lichaam is perfect' en 'Het leven is perfect'. Ze komt tot de conclusie dat superfoods veel toevoegen. Ik moest enorm lachen om dat zinnetje in haar commentaar. Ze vindt het zo lekker, dat ze zich moet dwingen om avocado te eten'. 'Heerlijk', jokt ze kennelijk, 'met wat mooie (sic) olie zoals hennepzaadolie.' Ook broccoli eet ze vaak. Of ze ervan houdt, blijft onduidelijk. Het klinkt er niet naar.Ze eet het omdat het superfood is. Dat is "voeding waarmee je je gezondheid positief en constructief kunt beinvloeden en ziekten voor kunt zijn." Een rare stelling ten aanzien van superfoods, want die bergen antioxidanten helpen slechts passief de zgn. vrije radicalen - kankerverwekkers - afvangen en doen niets actiefs voor je gezondheid. Ze hebben niks te maken met de hogere niveau's aan bijv. mineralen die voor gezondheidsovertuigde fans van biologisch eten de doorslag geven.

Dit is eten als blind geloof. Zelfs voor believers is het er met de haren bijgesleept. Misschien geloof ik er ook wel een beetje in en geeft het me een goed gevoel, maar dat is mijn probleem. Ik wist eerlijk gezegd niet dat de Bond ook aan geloofsvoorlichting doet.
Dit artikel afdrukken