Negen van de tien Amerikanen hebben gewichtsproblemen en daaruit resulterende klachten als gevolg van eenzijdige en overmatige voeding. Het is tijd dat de overheid eisen gaat stellen aan voedsel, zegt een groeiende groep experts. Auto's zonder veiligheidsgordels en kreukelzones zijn verboden. Voertuigen met een te hoge fijnstofuitstoot zijn verboden in binnensteden. Dat voorkomt dodelijke ongevallen en kanker.
Voor levens- en genotsmiddelen gelden zulke veiligheidseisen en preventieve gezondheidsmaatregelen niet.

Wethouders van de vier grootste Nederlandse steden en de gemeente Ede willen zo'n veiligheidsgordel- en kreukelzone-plicht in de vorm van het beperken van het fastfood-aanbod op hun grondgebied. Onterecht want eenzijdig, zegt een fastfoodverkoper in het Algemeen Dagblad. Hij is ervan overtuigd dat de meeste 'calorieknallers' worden verkocht in supermarkten. Als zijn branche eraan moet geloven, dan zijn ook winkels van Jumbo en AH tot Lidl en Aldi en zelfs Ekoplaza wat hem betreft verplicht kreukelzones aan te brengen en vervuilende diesels te weren.

De beroemde medicus (hart- en vaatziekten) Dariush Mozaffarian van Tufts University in Massachusetts, zei in een radio-uitzending dat de levensmiddelenindustrie de enige sector is "die volop producten maakt waarvan we weten dat ze gevaarlijk zijn, maar die we gewoon aan de vrije keuze van consumenten over laten".

Als een nette dokter het zegt, weet je hoe laat het is. Er komt regulering aan, want je kunt iemand niet met iedere beker frisdrank, zak ovenfrites of fles satésaus rond laten rijden. Dat is veel te gevaarlijk en leidt tot brokken.

Toeval of goed getimed? Afgelopen week introduceerde de levensmiddelenhandel de website wat zit er in je winkelmandje?

  • Deel
Druk af