Dat concludeert het RIVM. Het rijksinstituut onderzocht of je met eten en drinken volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marges blijft wat de inname van 28 contaminanten betreft. Dat zijn chemische stoffen die in ons voedsel voorkomen zonder dat ze er bewust aan zijn toegevoegd. Zo kunnen gewassen deze stoffen bijvoorbeeld opnemen uit (verontreinigde) grond of via de lucht, of ontstaan ze tijdens de bereiding.

Het merendeel van de contaminanten bleef bij eten volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marges, laat het RIVM weten. Voor acrylamide, arseen en lood is dat niet helemaal zeker en voor cadmium en aflatoxine kon geen conclusie worden getrokken. Dat betekent overigens niet dat er negatieve gezondheidseffecten zullen optreden, haast het RIVM zich er aan toe te voegen. "Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten."

Volgens het RIVM is voedselveiliger maken van de Schijf van Vijf geen optie: "er zijn geen aanbevelingen mogelijk waarbij de inname van deze contaminanten voldoende wordt verlaagd en mensen toch gezond blijven eten."
Dit artikel afdrukken