In de Ondertussen van zaterdag 8 februari en zondag 9 februari vallen mij deze berichten op:

- bestel- en bezorgdiensten als Uber Eats veranderen de manier waarop we eten, zegt CBS News. We koken niet meer en gaan ook niet meer naar een restaurant. We laten het lekker lui thuisbrengen. De echte restaurants waar het eten tot nu nog vandaan komt, maken bovendien plaats voor 'dark kitchens'. Daar gebeuren geen duistere dingen: er wordt alleen maar gekookt. Je kunt er niet eten. Zulke alleen-maar-koken restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond in iets dat inmiddels een miljardenmarkt is geworden.

- het 2019-nCorona virus dat vanuit Wuhan de wereld vooral economisch in zijn greep houdt (Bloomberg) heeft inmiddels meer dodelijke slachtoffers gemaakt dan SARS (Financieele Dagblad): 811 tegen de 774 die SARS vergde. Is het een erge 'pandemie'? De NRC lijkt dat een beetje te willen suggereren, al zegt de krant dat niet voluit. De NRC geeft het woord aan de Utrechtse viroloog Raoul de Groot die erop wijst dat we met SARS "door het oog van de naald zijn gekropen".
De Volkskrant laat prof. Marion Koopmans (Erasmus Universiteit) aan het woord. Zij houdt het hoofd koel en zegt: "Destijds hoorden we ook dat ebola zich wereldwijd zou verspreiden, met miljoenen zieken’, brengt ze in herinnering. ‘We weten geen van allen welke kant het uit gaat." Je moet niet schreeuwen voor je gevild wordt, zegt ze eigenlijk.

- in Brabant gebruikt de politie een bijzondere methode om het publiek te wijzen op wat drugscriminelen boeren aanbieden. In een brief die vrijdagmiddag in het buitengebied van Bladel in de bus viel, werden bewoners gepolst of er bij hen plek is voor een hennepkwekerij. In ruil worden lucratieve huursommen beloofd. Wie 100 vierkante meter schuur heeft, kan in drie maanden tijd 16.000 euro verdienen. Te mooi om waar te zijn? Ja, want de brief kwam van de politie. Maar ook nee. Het is wel degelijk werkelijkheid, schrijft het Algemeen Dagblad.

Aan groenten en kaas valt nog meer te verdienen dan aan cocaïne, en met veel minder gedoe. Dat heeft de Italiaanse maffia ontdekt. Met als resultaat dat zo ongeveer de helft van de boerderijen waar buffels - voor de echte mozzarella di bufala - worden gehouden, in handen is van de 'agromafia'. Ze vervalsen - versnijden, klonen, imiteren, kopiëren - naar hartelust alles wat het culinaire assortiment van Made in Italy zo begerenswaardig maakt, van l'oro bianco (mozzarella) tot olijfolie. De georganiseerde misdaad zet per jaar, alleen al in Italië, €24,5 miljard aan voedingsmiddelen om. Daar komt nog eens de helft van de €100 miljard omvattende wereldhandel in Italian sounding bij. Pas als de bedriegers tegen de lamp lopen, vragen de Italianen zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Een informatieve reportage over de mozzarellamafia in Knack. Onderwijl ligt Nutella onder vuur omdat het merk - volkomen legaal - Turkse hazelnoten blijkt te gebruiken voor de nationale pot hazelnotenpasta (De Morgen).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken