Zo’n 30% tot 80% Oegandese vrouwen eet dagelijks 100 tot 400 gram klei-achtige aarde. Dat geldt vooral voor zwangere en borstvoedende vrouwen.

Voorheen werd deze gewoonte, door wetenschappers geophagie genoemd, ook bij Europeanen en Aziaten gezien. De reden erachter was niet bekend. Onderzoekers van de medische universiteit van Wenen ontdekten door middel van interviews met deze mensen dat het vooral een craving is; iets waar je zo’n sterke behoefte aan hebt, dat je bijna niet zonder kunt.

Detoxen en stimulerend middel
De redenen erachter zijn divers. Aarde bevat klei die toxines bindt. Dit beïnvloedt het pH-gehalte van het maagzuur en gaat brandend maagzuur tegen. Ook zou aarde helpen tegen ochtendmisselijkheid; veel Afrikaanse etnische groepen zien het eten van aarde dan ook als een eerste teken dat een vrouw zwanger is. Mannen eten de aarde vooral omdat het werkt als een stimulerend middel.

Niet gezond
Vanuit gezondheidsperspectief is het eten van aarde dubieus, in ieder geval in grote hoeveelheden. Vooral in Afrika bevat aarde zware metalen als lood en kwik, dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren baby’s, maar ook voor hun moeders en andere volwassenen. “Het volledig stoppen van de consumptie is moeilijk, omdat verslavingsgedrag niet zomaar verandert, maar het is aan te raden om de consumptie in ieder geval te verminderen”, aldus onderzoeker Ruth Kutalek.

Kattenbakvulling
In Europa is aarde te koop in exotische supermarkten. Ook sommige gezondheidswinkels verkopen bentonietklei voor inwendig gebruik. Zoals we inmiddels weten na alle ophef over Rens Kroes met haar glaasje klei in de ochtend is het niet aan te raden om deze Afrikaanse gewoonte over te nemen.
Bentonietklei wordt overigens gebruikt als kattenbakvulling omdat het materiaal vloeistoffen goed absorbeert.
Dit artikel afdrukken