Net als de darmen heeft ook de huid een eigen microbioom, een samenstel van micro-organismen. De bacteriën in onze oksels produceren vluchtige stoffen. Bij sommige mensen is de samenstelling van de okselbacteriën zodanig verstoord, dat zij een penetrante lijfgeur ontwikkelen waar geen deodorant meer tegen gewassen is.

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Volgens bio-ingenieur Chris Callewaert dragen huidbacteriën die zich voeden met lipiden - vetten - bij aan een slechte lichaamsgeur. "Mensen die fastfood en vlees eten, ruiken slechter dan mensen die groenten eten", zegt hij. Maar ook bepaalde kledingstoffen, zoals polyester, blijken bevorderlijk te zijn voor de verspreiding van 'slechte' bacteriën, zelfs via de wasmachine.

Hij kwam op het idee toen hij een eeneiïge tweeling ontmoette waarvan de een stonk en de ander niet
Bacterietransplantatie
Callewaert denkt dat bacterietransplantaties een oplossing kunnen zijn als wisseling van dieet of kleding niet helpen. Hij kwam op het idee toen hij een eeneiïge tweeling ontmoette waarvan de een stonk en de ander niet. Voor zijn experiment moest de welriekende tweelinghelft zich 4 dagen niet wassen, terwijl zijn broer juist antibacteriële zeep moest gebruiken. Daarna verzamelde Callewaert de huidcellen - met bacteriën - van de eerste en bracht ze aan op de oksels van zijn broer. De zweetgeur bleek te verdwijnen, constateerde een 'getraind geurpanel'. "Het heeft nu al een jaar een positief effect en wij zijn daar erg blij mee", aldus Callewaert.

Inmiddels heeft hij bij 18 tweetallen okselbacterie-transplantaties uitgevoerd. Tot nu toe werkte hij met mensen die nauw verwant waren en waarvan de een wel als donor wilde fungeren. De volgende stap is een 'universele bacteriemix' samen te stellen die de donor overbodig maakt. "Het is nog steeds erg experimenteel, maar ik heb het vertrouwen dat het gaat werken", zegt Callewaert, ook bekend als Dr. Armpit.
Dit artikel afdrukken