Ziekenhuizen besteden meer aandacht aan goede en gezonde voeding. Dit blijkt uit een onderzoek naar de maaltijden die 80 ziekenhuizen verstrekken.
In opdracht van het ministerie van VWS voerde de Stuurgroep Ondervoeding een onderzoek uit naar voedingsconcepten in de Nederlandse ziekenhuizen. Uit de hoge deelnamerespons (96% van de ziekenhuizen deed mee) blijkt dat er veel aandacht is voor een goed en gezond voedingsaanbod.
Kennisdeling voor verdere verbetering
De onderzoekers vinden het positief dat meer ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten bieden en hun menukeuze hebben vergroot. Ook bieden ziekenhuizen vaak aangepaste voeding aan speciale doelgroepen, zoals patiënten met een natriumarm dieet. Nog lang niet alle ziekenhuizen hebben flexibele eetmomenten en een aantrekkelijk voedingsaanbod. Ook moeten ziekenhuizen beter meten wat patiënten eten. Volgens het onderzoek wil 44% van de ziekenhuizen de voeding verder gaan verbeteren. De Stuurgroep raadt ze daarbij aan het voedingsaanbod aantrekkelijker maken en de kennis van voedingsassistenten binnen het ziekenhuis meer te benutten.
Het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kwam als beste naar voren. Ook Medisch Spectrum Twente en IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel scoren goed op dit punt. Gelderse Vallei introduceerde al in 2012 de maaltijdservice At Your Request waarbij patiënten zelf bepalen hoeveel en wat ze eten en op welk moment van de dag ze dat doen.
Voorbeelden
In Nederland kunnen ziekenhuispatiënten online hun mening geven over het eten in hun zieken- of verpleeghuis. Ben je benieuwd hoe het ziekenhuiseten er in de rest van de wereld uitziet, kijk dan eens op de website www.ahealthylifestyle.nl.
Dit artikel afdrukken
Kennisdeling voor verdere verbetering
De onderzoekers vinden het positief dat meer ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten bieden en hun menukeuze hebben vergroot. Ook bieden ziekenhuizen vaak aangepaste voeding aan speciale doelgroepen, zoals patiënten met een natriumarm dieet. Nog lang niet alle ziekenhuizen hebben flexibele eetmomenten en een aantrekkelijk voedingsaanbod. Ook moeten ziekenhuizen beter meten wat patiënten eten. Volgens het onderzoek wil 44% van de ziekenhuizen de voeding verder gaan verbeteren. De Stuurgroep raadt ze daarbij aan het voedingsaanbod aantrekkelijker maken en de kennis van voedingsassistenten binnen het ziekenhuis meer te benutten.
Het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kwam als beste naar voren. Ook Medisch Spectrum Twente en IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel scoren goed op dit punt. Gelderse Vallei introduceerde al in 2012 de maaltijdservice At Your Request waarbij patiënten zelf bepalen hoeveel en wat ze eten en op welk moment van de dag ze dat doen.
Voorbeelden
In Nederland kunnen ziekenhuispatiënten online hun mening geven over het eten in hun zieken- of verpleeghuis. Ben je benieuwd hoe het ziekenhuiseten er in de rest van de wereld uitziet, kijk dan eens op de website www.ahealthylifestyle.nl.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Recent zelf mogen ondersteunen bij bijzonder initiatief:
Walking dinner voor dialyse-patiënten.
Aan iedere tafel reageerden de mensen ontzettend enthousiast, steeds hoorde ik 'geweldig', 'bijzonder', 'heerlijk', vertelt Marieke Emmen lachend. Marieke is kwaliteitsfunctionaris van de afdeling Dialyse in het Laurentius ziekenhuis en samen met collega Charles André is zij mede-initiator van een bijzonder diner in het kader van de World Kidney Day (WKD). Samen met Daily Fresh Food en Unilever werden dialyse-patiënten smaakvol onthaald met een speciaal voor hun gemaakt 'walking dinner'.
Speciaal dieet
Op donderdag 9 juni genoten dialyse-patiënten en hun partners van een bijzonder lopend buffet in het Laurentius ziekenhuis in Roermond. De gasten die dagelijks te maken hebben met speciale dieetrichtlijnen werden culinair in de watten gelegd. Patrick Beckers, Teamleider Catering-Keuken Laurentius: "Samen met Frans Gerrits, meester-kok bij Unilever, de productontwikkelaars en culinair adviseurs van Daily Fresh Food hebben we specifieke voedingseisen gecombineerd tot verrassende gerechten." Patrick: "Ik heb de samenwerking echt als een geolied samenspel tussen alle partijen ervaren.
Smaakvolle mogelijkheden
Het doel van deze avond was om dialyse-patiënten kennis te laten maken met alle mogelijkheden die er zijn om een dialyse-dieet echt smaakvol en lekker te maken. Met 'gewone' producten verkrijgbaar in iedere supermarkt werden er gerechten samengesteld en uitgeserveerd", aldus Patrick. "Na afloop vroegen de gasten om de recepten, een goed teken!" Marieke voegt er aan toe: "De samenwerking was energiek en inspirerend. Met bijzonder veel dank aan de mensen van Daily Fresh Food en Unilever!" Patrick: "Ja, dat mag je zeker noteren!"
Eerste kinderstapjes worden gezet. Erg belangrijk dat ook de overheid hier bewust mee aan de slag gaat: Minister Schippers: ‘Ziek zijn kost nu eenmaal energie. Een voorbeeld daarvan is dat het herstel van een wond extra energie en eiwitten kost. Goede voeding in ziekenhuizen is dan cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om. Sommigen lopen daar nog in achter. Ik roep die ziekenhuizen op daar werk van te maken en anderen hun goede voorbeelden te delen’. 50% van alle mensen met kanker zijn of worden geconfronteerd met ondervoeding=verzwakking=verlaagde levensverwachting=lagere kwaliteit van leven. Er is nog een hoop te doen.
Goed te lezen dat er langzamerhand een hoop veranderd is.
Zo'n 10 jaar geleden zelf in de Gelderse Vallei gelegen met een soort 'hongerdieet', omdat er nauwelijks eten was, omdat ik na een operatie steeds een dag langer moest bijven wegens koorts en ik dus genoegen moest nemen met een 'standaard maaltijd'.
(maaltijden moesten 2 dagen van te voren opgegeven worden..)
Ooit, in 1991, lag ik in het Boven IJ ziekenhuis met een zevenvoudige beenbreuk (gevalletje uitglijden op beijzelde buitentrap). Operatie, flink wat ijzerwerk, 8 schroeven, twee krammen en twee platen. Bezorgde blikken bij de orthopedisch chirurg. Minstens drie weken in het ziekenhuis, meestal meer, tot wel 9 weken en misschien nog een operatie. Maar: het ziekenhuis had een onbeperkt menu waar je uit kon kiezen. Dus koos ik zes vruchten per dag, stapels groente, sloten karnemelk en yoghurt, vis en kip, bruine rijst, volkorenbrood, echte boter en kaas. Geen koffie, weinig thee en veel water. Niets met toegevoegde suiker, zelfs geen ketchup of andere saus en erbij van thuis vitamine/mineralentabletten op de dagdosering, als mijn zelf bedachte herstelmenu. Je kon natuurlijk ook bijna een fastfood menu bestellen als je dat had gewild. Maar alleenstaand, met een kind van 11 dat opgevangen werd door vrienden wilde ik zo snel mogelijk terug naar huis. Dag zeven, zes dagen na de operatie de eerste controlefoto. Grote verwarring. Dit klopt niet, dit kan niet de juiste patient zijn, check, dubbelcheck. Overleg, dubbel overleg. Nog maar een foto. Vragen naar mijn geboortdedatum en precieze naam. Ik was al helemaal in de zenuwen en dacht aan allerlei doemscenarios. Maar nee, de consternatie was omdat de breuken volledig genezen waren en men dat eigenlijk nauwelijks kon geloven. De volgende dag krukken leren lopen en de dag erop naar huis. Dus krap 1 week genezingstijd voor breuken waarvan de gemiddelde genezingsduur tot ontslag tussen de 3 en 9 weken geschat werd en eerder meer dan minder.
Een studie van 1 persoon en als zodanig geen bewijs, maar voor mij was het bewijs geleverd dat voeding veel vermag. Als de effecten van gezonde voeding in ziekenhuizen dit resultaat ook maar benaderen zou dat veel leed, extra operaties en geld besparen.
Gezonder? Moest het om te beginnen al eens eetbaar zijn.
Hartverwarmend, lekker, troostend. In een ziekenhuis liggen is al niet gezond. Geef die mensen dan tenminste iets dat hen weer moed geeft, en geen sein van schuld of boetedoening!