The Huffington Post zette 11 levensmiddelen op een rijtje die ook uitstekend dienst kunnen doen als... schoonmaakmiddel.
Van een aantal kun je gelukkig ook eerst eten, zoals bijvoorbeeld de banaan en de komkommer, waar je de schillen goed van kunt gebruiken.

1. Gebruik een bananenschil als zilverpoets: dof geworden zilver kun je met de binnenkant van een bananenschil weer helemaal glanzend krijgen.

2. Ook de schillen van komkommer komen van pas (als je ze niet opgegeten hebt): je kunt er vlekken mee verwijderen van het aanrecht en de muur. Bovendien zou het er mee inwrijven van de spiegel in de badkamer helpen tegen het beslaan daarvan als je onder de douche gaat.

3. Ketchup blijkt uitstekend te werken als koperpoets: wrijf het koper in met een doekje met ketchup, laat even staan (5 tot 30 minuten) en de zuren in de ketchup lossen alle aanslag op. Rustig uitwrijven - en je eetlust niet laten bederven.

4. Met een halve doorgesneden rauwe ui kun je uitstekend het rooster van de barbecue schoonmaken. Steek de barbecue aan zodat aanbaksels alvast wegbranden, prik de ui op een vork en wrijf alle achtergebleven vet en viezigheid weg.

5. Walnoten zijn een uitstekend middel om krassen op houten meubels weg te werken. Kraak de walnoot en wrijf met het vruchtvlees van de noot langs de kras. Wrijf de olie uit de noot in met je vinger, laat 5 minuten inwerken en wrijf uit met een zachte doek.

6. Een oude bekende: gewoon zout voor het weghalen van rode wijnvlekken. Meteen na het knoeien ruim op de natte plek strooien en het zout zal een groot deel van de wijn absorberen.

7. Met een witte boterham (de Amerikanen hebben het over een sneetje 'Wonderbrood', dat is niet helemaal vergelijkbaar met ons wittebrood) kun je prima alle glassplinters van een kapot gevallen glas of potje oppikken. Wat zij doen: maak de boterham vochtig en dep alle splinters er mee op. Iemand ervaring met een Nederlandse boterham om glas op te ruimen?

8. Rijst kun je uitstekend gebruiken om je koffiemolen (of kruidenmolen) schoon te maken. Gewoon een handjevol ongekookte rijst in de molen en malen maar. De tot poeder gemalen rijst zal alle overige losse korreltjes en restjes oppikken en laat zich eenvoudig uit de molen schudden. Afwerken met een vochtig doekje en klaar is Kees.

9. Olijfolie tegen plantensapvlekken. Bij deze heb ik wel wat bedenkingen. Als ik al 'sap' ergens op een meubel heb (volgens The Huffington Post omdat een van mijn kinderen bij het buitenspelen sap van een boom of plant (grasvlekken) op z'n kleren heeft gekregen en daarna op de bank is geploft) zou dat met een eetlepel olijfolie op een doek weg te wrijven zijn.... gelukkig volgt meteen daarop tip 10, tegen vetvlekken!

10. Maismeel tegen vetvlekken. De hele vetvlek met maismeel bedekken, 15-20 minuten laten zitten en opzuigen. Vlek weg, belooft het artikel.

11. Last but nog least: een prachtig huishoudgebruik voor Coca-Cola. We weten natuurlijk allemaal dat je Coca-Cola kunt gebruiken om schroeven los te krijgen of centen weer te laten blinken. Maar wist je dat je het ook prima kunt toepassen als toiletreiniger? Blikje cola in de pot, uurtje wachten en daarna even borstelen. Dat zou korte metten moeten maken met alle vlekken.

Dit is natuurlijk een heel Amerikaans lijstje. Welke Nederlandse schoonmaaktips en truukjes kennen we nog meer - met etenswaren?

Fotocredits: David Goehring
Dit artikel afdrukken