Wat houdt het in?
Laten we beginnen met een lesje biologie. De menstruatiecyclus bestaat uit vier fases: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. In elk van de vier fases vinden specifieke metabolische en hormonale veranderingen in het lichaam plaats.
Menstruatie (dag 1 tot 5)
Tijdens de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en uit het lichaam verwijderd. Tijdens deze fase zijn de hormonen oestrogeen en progesteron op zijn laagst. De menstruatie kan gepaard gaan met krampen, een laag energieniveau en slecht humeur.
Volgens de cycle syncers heb je in deze fase vooral behoefte aan warmte en rust. Tijdens het eten kan je je richten op:
- IJzer- en magnesiumrijk voedsel om het lichaam aan te vullen na bloedverlies.
- Vitamine C omdat het de opname van ijzer bevordert.
- Soepen en warme gerechten voor comfort.
Folliculaire fase (dag 6-14)
Tijdens de folliculaire fase stijgt de hoeveelheid oestrogeen gestaag. Dat geeft een energieboost en verbetert het humeur. Het is de fase waarin de follikels groeien en het lichaam zich klaarmaakt voor de eisprong. De cycle syncers noemen dit ook wel ‘de lente’ van de menstruatiecyclus.
Ze bevelen de volgende voedingsmiddelen aan:
- Complexe koolhydraten zoals havermout, quinoa en volkoren granen helpen nog meer energie te krijgen.
- Mager eiwit zoals kip, vis en tofu en gezonde vetten zoals avocado en olijfolie ondersteunen de opbouw van spiermassa en de groei van de follikels.
- Verse groenten en fruit zorgen voor een breed scala aan vitaminen en mineralen om je lichaam optimaal te ondersteunen.
Ovulatie (dag 15-17)
Tijdens de ovulatie bereikt het oestrogeenlevel en luteïniserend hormoon (LH) een piek. De eisprong vindt plaats en het lichaam is klaar voor bevruchting. Veel vrouwen voelen zich op hun best qua stemming, energie en hebben weinig last van de spijsvertering.
- Omdat het oestrogeengehalte zo hoog is, is het nuttig om je te richten op voedingsmiddelen die extra oestrogeen kunnen metaboliseren. Vezelrijke groenten zoals broccoli, spruitjes en bloemkool helpen daarbij.
- Vitamine B-rijke voedingsmiddelen zoals eieren, zaden en noten ondersteunen de energieniveaus en helpen bij de productie van progesteron.
- Hydraterend voedsel zoals komkommer en watermeloen helpen om vochtbalans te handhaven.
Luteale fase (dag 18-28)
In de luteale fase neemt progesteron toe om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. De stijging van progesteron leidt tot een toename van zowel de eetlust, als de stofwisseling in rust. Deze fase kan gepaard gaan met symptomen zoals een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en vermoeidheid.
- Magnesium, zink en vitamine B6 ondersteunen de progesteronproductie.
- Omega-3 vetzuren, zoals in zalm, sardientjes, ansjovis, avocado’s, eigeel en lijnzaad helpen tegen stemmingswisselingen en vermoeidheid.
- Complexe koolhydraten zoals zoete aardappel en volkoren granen kan je eten om bloedsuikerpieken te voorkomen.
De hoeveelheid regels om rekening mee te houden maakt het bijna onmogelijk om cycle syncing goed uit te voerenWat zegt de wetenschap?
Een hele waslijst om je aan te houden dus. Daar ligt vaak een probleem. De hoeveelheid regels om rekening mee te houden maakt het bijna onmogelijk om cycle syncing goed uit te voeren. Cycli variëren van persoon tot persoon en zelfs van maand tot maand. Iedere vrouw heeft dus andere behoeftes en andere hormoonpieken. Bovendien meet je die hormonen ook helemaal niet, dus of je goed synchroniseert is ook nog de vraag. En dat alles, terwijl de wetenschappelijke onderbouwing beperkt is.
Dat hormonen als oestrogeen en progesteron fluctueren gedurende de menstruatiecyclus is wel goed onderbouwd en ook dat dit effect heeft op de energieniveau’s, de stemming en de stofwisseling.
Er zijn ook studies die suggereren dat de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen kan variëren tijdens de cyclus. Bijvoorbeeld, ijzerverlies tijdens de menstruatie kan de behoefte aan ijzerrijke voeding vergroten, en oestrogeen kan de insulinegevoeligheid beïnvloeden, wat gevolgen kan hebben voor hoe het lichaam koolhydraten verwerkt in verschillende fasen van de cyclus. Echter, het specifieke concept om je voeding af te stemmen op de gehele cyclus is minder goed onderzocht.
Daarnaast is ook niet duidelijk of cycle syncing zinvol is voor vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken.
Topsporters
Toch zeggen topsporters baat te hebben bij het bijhouden van hun menstruatiecyclus. Zo zou het Amerikaanse voetbalteam in 2019 het WK tegen Nederland hebben gewonnen, omdat de coaches rekening hielden met de menstruatie van iedere individuele speler.
Ook het Franse Nationale Instituut voor Sport, Expertise en Prestatie (INSEP) deed in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs onderzoek naar de menstruatiecyclus van atleten. Met het project Empow’her richtte het instituut zich op het aanpassen van de training van vrouwelijke atleten aan hun cyclus om zo hun prestaties te verbeteren. Dat zou zo’n 80 Franse atleten geholpen hebben.
Een groot voordeel van cycle syncing is dat er meer aandacht komt voor de gezondheid van vrouwen. Daar ligt eigenlijk het grotere probleemVoor topsporters is het bijhouden van en aanpassen aan hun menstruatiecyclus, misschien makkelijker te doen, omdat ze toch al volgens een strikt regime leven. Maar voor de vele vrouwen die niet aan topsport doen, is het soms al een hele opgave om hun beweging te plannen, laat staan daar de menstruatiecyclus bij te betrekken. Cycle syncing is dus een tijdrovend proces en vergt veel discipline.
Het grotere probleem
Hoewel de resultaten misschien niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn, is dat voor deze trend waarschijnlijk een minder groot probleem. In principe passen de aanbevelingen die gedaan worden prima in een gezond voedings- en bewegingspatroon.
Een groot voordeel van cycle syncing is dat er meer aandacht komt voor de gezondheid van vrouwen. Daar ligt eigenlijk het grotere probleem. Menstruatiepijn en andere ‘vrouwelijke klachten’ worden vaak niet serieus genomen. Het mannenlichaam is in wetenschappelijk onderzoek en de medische wereld nog altijd de norm. Dat zou de gezondheidszorg in Europa zelfs €750 miljard kosten. Een groot deel van de vrouwen weet niet eens hoe hun eigen cyclus werkt. Als cycle syncing vrouwen alleen al helpt hun eigen lichaam beter te begrijpen, is dat natuurlijk winst.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2, Rene snap je beter wat ik bedoel als ik het formuleer als: "Een ander punt is dat het onzin is dat je het tijdens je menstruatie rustig aan zou moeten doen. Sommige vrouwen liggen INDERDAAD het liefst een dag of twee op de bank met een warme kruik tegen hun buik. Maar topwielrenster Leontien..."
Ik noem twee voorbeelden die flink uit elkaar liggen. Juist om te benadrukken dat er veel individuele verschillen zijn.
#3 Frank, wie moet je raadplegen? Ja goede vraag waar we inderdaad mee bezig zijn. Ik ben uit het veld gevraagd als opleider om hier aan te werken. Met het gevaar dat je me van spammen beticht: Wij (Academie voor leefstijl en gezondheid) komen met diverse partijen uit het (wetenschappelijke) werkveld met een opleiding Hormooncoach als antwoord op de vele onwetenschappelijke goeroe's die veel verwarring zaaien en onzin-supplementen aanraden. Deze hormooncoach bezit niet alleen de kennis maar ook de vaardigheden en netwerk om vrouwen (maar ook mannen) te coachen naar bijvoorbeeld acceptatie of juist het inzetten (samen met andere professionals) van de juiste interventies. En dat gaat veel verder dan wat extra vitamine C slikken tijdens de menstruatie voor een betere ijzeropname.
#2 René, ik ken toch vrouwen die ahw terug gefloten werden, omdat ze ertegenaan wilden gaan ondanks hun menstruatie. Ook PMS (pre menstrueel syndroom) kan een dingetje zijn om het kalmer aan te doen. Maar...inderdaad, er zijn enorme verschillen, en de (internet)goeroes doen hun best om je, vaak ondeskundig, vanalles aan te praten, vaak dmv persoonlijke (n=1) anecdotes..
Aan Yneke Kootstra de vraag wie je dan moet raadplegen. Zo is er bijvoorbeeld wantrouwen tegen het reguliere circuit?
"Een ander punt is dat het onzin is dat je het tijdens je menstruatie rustig aan zou moeten doen. Sommige vrouwen liggen het liefst een dag of twee op de bank met een warme kruik tegen hun buik. "
is toch in tegenspraak met
"Maar dan ook graag aandacht voor de individuele verschillen zonder nieuwe goeroes die bepalen hoe we ons moeten voelen, gedragen en handelen." ?
De laatste alinea verklaart wellicht alle positieve effecten van het 'cyclesyncing': Er is tot voor kort nauwelijks aandacht geweest voor de gezondheid van vrouwen. Vrouwen werden uitgesloten van onderzoek, want hormonaal lastig werd tijdens mijn studie ooit gezegd. Dat verandert pas nu een beetje. Dus weten we sinds kort dat hart- en vaatziekten andere symptomen oplevert bij een vrouw, dat een burn-out rond je vijftigste vaak overgangsklachten zijn en zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen.
Het is dan ook mooi dat de menstruatiecyclus aandacht krijgt als bepalend voor de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen. Wel jammer dat het door onwetenschappelijke aannames van zogenaamde gezondheidsgoeroes weer allerlei onzinregels oplevert.
Om maar wat te noemen: gezond eten is de hele cyclus belangrijk: onbewerkte producten, groente en fruit en wat eiwitrijke producten zoals vis, vlees, kip, eieren, noten en peulvruchten leveren de hele maand de voedingsstoffen die je nodig hebt. En wanneer je dat beetje bloed verliest, heeft een gezond lichaam voldoende reserves om dat op te vangen. Onzin dus om dat op bepaalde momenten te eten. Een ander punt is dat het onzin is dat je het tijdens je menstruatie rustig aan zou moeten doen. Sommige vrouwen liggen het liefst een dag of twee op de bank met een warme kruik tegen hun buik. Maar topwielrenster Leontien van Moorsel deed een aanval op het werelduurrecord juist tijdens haar menstruatie omdat ze naar eigen zeggen dan het beste reed.
Meer aandacht voor de vrouwelijke gezondheid is geweldig. Maar dan ook graag aandacht voor de individuele verschillen zonder nieuwe goeroes die bepalen hoe we ons moeten voelen, gedragen en handelen.