Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opent aanstaande maandag een tijdelijke escape room in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. In dit spel tegen de klok kun je spelenderwijs meer leren over antibiotica en antibioticaresistentie.

Aanstaande maandag op de Europese Antibioticadag, start ook de Week van de Antibiotica. Tijdens deze week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van bewust antibioticagebruik. Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektenbestrijding RIVM: “Het thema antibioticaresistentie is belangrijk en juist nu, in de Week van de Antibiotica, willen we daar extra aandacht voor vragen.”

Van Dissel: “Hoewel het in Nederland nog meevalt, reageren bacteriën wereldwijd steeds minder goed op antibiotica. Het is daarom belangrijk dat men weet hoe we antibiotica op de juiste manier gebruiken.”

“Spelers moeten zelf ontdekken waarom een antibioticum niet werkt en welke behandeling dan wel gegeven kan worden. Gelukkig kunnen we nu meestal nog wel een werkend antibioticum vinden als er sprake is van resistentie, maar in de toekomst kan het vaker voorkomen dat dit niet lukt. Simpele infecties zijn dan veel lastiger te behandelen.”

Van belang om te weten: wie resistent is geworden voor antibiotica kan niet meer geopereerd worden, maar merkt dat doorgaans te laat.
RIVM - Kun jij een medisch mysterie oplossen? | RIVM
  • Deel
Druk af