De onderzoekers, onder leiding van professor Jan Kluytmans, hebben geen directe verklaring voor de afname van het aantal multiresistente bacteriën in kippenvlees. De grootste daling in antibioticagebruik in de veehouderij vond namelijk vóór 2013 plaats. Die afname houdt waarschijnlijk wel verband met de nu geconstateerde lagere aanwezigheid van ESBL-bacteriën in kippenvlees. Maar ook andere factoren spelen mogelijk een rol, zoals meer hygiëne tijdens het slachtproces.

Uiteenlopende besmettingen bij supermarkten
De onderzoekers kochten vlees bij 4 supermarkten: Aldi, Lidl, Albert Heijn en Jumbo. Ze onderzochten het vlees op multiresistente bacteriën, die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van verschillende soorten veelgebruikte antibiotica. Besmetting met een dergelijke bacterie kan voor mensen met een kwetsbare gezondheid gevaarlijk zijn.

Bij de best scorende supermarkt was 25% van het vlees besmet, terwijl bij de slechts scorende het besmettingspercentage op 75% lag
De bacteriële besmetting liep nogal uiteen: bij de best scorende supermarkt was 25% van het vlees besmet, terwijl bij de slechts scorende het besmettingspercentage op 75% lag. De onderzoekers willen de namen van de supers niet naar buiten brengen.

Daling 'kippen-ESBL' bij mensen
Daarnaast keken de onderzoekers in de periode 2010 - 2014 ook naar de aanwezigheid van ESBL-bacteriën bij mensen. Het aantal patiënten in het ziekenhuis met ESBL-bacteriën kwam bij de jaarlijkse meting steeds rond de 5% uit. Maar binnen die groep daalde het voorkomen van hetzelfde genetische type bacterie met ESBL als veel vleeskuikens bij zich dragen van 44% naar 25%. Ook hier kunnen de onderzoekers niet aantonen dat deze daling een rechtstreeks gevolg is van de daling van het antibioticagebruik in Nederland. Maar een verband ligt voor de hand.

Fotocredits: 'Raw Chicken', Snowpea&Bokchoi
Dit artikel afdrukken