Oorspronkelijk Noordzee DNA
Wetenschappers hebben zich gebogen over de vraag of de nu in de Noordzee zwemmende ansjovissen oorspronkelijk uit zuidelijker wateren afkomstig zijn, of dat de inheemse Noordzee-ansjovis zich hersteld heeft. Als gevolg van de klimaatverandering verplaatsen immers wel meer vissen zich momenteel verder naar het noorden - met bijvoorbeeld de makreeloorlog rond IJsland en de Faroer als gevolg.
De ansjovissen in de Noordzee blijken geen migranten te zijn. Hun DNA-profiel wijst uit dat het om de echte Noordzee-ansjovis gaat, die aan een heuse come-back bezig is.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maar, hoe vet is nou de vis die aangeboden wordt in 'mijn' supermarkt? Ik koop die vis om zijn vet. Daar koudwatervis, denk ik, vetter is (of kan zijn althans) dan vis die in de tropen rondzwemt, ben ik op importvis aangewezen; de wereld is groter dan alleen het mij te koude Nederland. Lekker te eten is, waar ik ben neergestreken (inThailand) niet moeilijk, er gezond te eten wel.
Vraag van Dick; hoeveel vette vis wordt te mager gevangen? Dick ik weet het niet voldoende om sterke verhalen te vertellen. Niet alle vis is op zijn vetst het lekkerst.
Op Franse vismarkten aan de Atlantische kust worden kleine makreeltjes aangeboden.
Fantastische visjes. Niet vet. Het zijn de vissen die, als ze niet gevangen worden of opgegeten door collega vissen (veel meer dan dat ze worden gevangen) naar het noorden trekken. Bij ons langs de kust zijn ze al twee keer zo groot, in lengte. Maar niet vet.
In dat geval, Wouter, heeft de visser een verkoopargument dat hij - behalve bij haring - niet gebruikt: het vette vangstseizoen.
En mij laat het achter met de vraag: hoeveel 'vette' vis wordt eigenlijk te mager gevangen? (ik vermoed maar weinig, maar ook dat er heel en minder vette is)
Vet en vis. Haring kan broodmager zijn en bouwt vet op in een cyclus die eindigt met paaien. Voordat haring hom of kuit gaat vormen, elk jaar opnieuw, wordt hij of zij alsmaar vetter. Daarna stopt de vis het vet in de nakomelingen, eitjes en zaad, en begint als graat met kop en staart er nog aan en een velletje er omheen, na een soort winterslaap opnieuw aan de cyclus.
Makrelen die nu langs de Nederlandse kust zwemmen, zijn lang zo vet niet als dezelfde makrelen die in de winter bij IJsland worden gevangen.
Ansjovis is niet echt vet. Ik denk dat ze ook een schommelend vetgehalte hebben.
#12. Op school zei ik als iets vergelijkbaars zich voordeed: "Hoefde ik niet te weten. Hebben we niet gehad". Ik wist overigens wel dat ook haring een vette vis is (een van de zo wel genoemde vette vijf), maar hoe had ik moeten weten dat een ansjovis een haring is? Nou ja, uit een zekere algemene kennis, pleegt men dan te zeggen.