Fransen zijn dol op hun meloen, vooral in de zomer. Gemiddeld eet een Fransman 6,5 kilo meloen per jaar. En het liefst natuurlijk de eigen Franse charentais jaune. De productie daarvan blijft dit jaar nogal achter.

Het aanbod blijft zo'n 25% achter op de vraag, schrijft Le Figaro, door een paar frisse nachten. Dus wat doen de Franse groenten- en fruithandelaren: ze halen hun meloenen uit Spanje. Wie proeft nou het verschil tussen een Spaanse of een Franse charentais? Komt bij dat de Spaanse een stuk goedkoper zijn, door lagere arbeidskosten.

Waar blijven de Spaanse anders?
De prijzen van de Franse meloenen worden nog extra opgedreven door de schaarste. Maar de echte chauvinisten hoeven zich geen zorgen te maken: na 14 juli komen de meloenen uit het zuid- en middenwesten op de markt, en die 'maken de helft van de Franse productie uit'. Dan moet iedereen weer naar hartelust van zijn Franse meloentjes kunnen genieten.

Wat ons zou moeten boeien: wie hebben de Fransen deze voorzomer beroofd van hun meloenen? Zij kochten en aten immers meloenen die niet voor hen bestemd waren.
Dit artikel afdrukken