Bel homme Ralph Moorman reageerde op Guido Vogel en schreef op Foodlog:

Het Voedingscentrum zou advies moeten geven voor gemiddeld Nederland hoe je van een superslechte voeding komt tot minder slecht voedingspatroon. Helaas gaat er te veel aandacht naar het ontkrachten van uitspraken van anderen ipv advies geven (superfoods, voedselzandloper, etc). Op zich zouden deze adviezen nuttig kunnen zijn, maar een steeds groter wordende zeer bewuste groep wil een stap verder gaan. Voor die mensen zijn er andere bronnen van advies. Het lijkt me prima dat deze groep ook ruimte krijgt. Dit zou het Voedingscentrum gewoon moeten kunnen accepteren, of ervoor kiezen om zelf een aantal niveau's van advies te onderscheiden (iets van beginner, gevorderde en vergevorderde).

De zoektocht naar best evidence heeft een positief effect, maar ook een zeer verlammend effect waardoor er maar geen actie ondernomen wordt. Ik denk dat iedereen het er hier over eens is dat we meer puur en onbewerkt moeten eten en varieren. Het belangrijkste is dat dit gestimuleerd wordt en wat mij betreft heiligt het doel de middelen...

En in de achterkamers mogen de degens gekruist worden over de wetenschap en de details op de vierkante micrometer, maar wat mij betreft hoeft de SBS-kijker hier niet mee lastig gevallen worden. De belangrijkste vraag is: Hoe stimuleer je deze mensen tot blijvende gedragsverandering en een gezonder leven. Ik denk hoe meer sexiness hoe meer effect...


Professor Jaap Seidell gaf aan ook te voelen voor die sexiness. Dan mag het ook zonder gêne gevraagd worden: moet advies over de waarheid gaan of mensen helpen via wat hen het meeste boeit?

Jonge mannen gaan voor hun sixpack. Oudere proberen er ook eentje te krijgen, trouwens. Gezond is dus: er goed uitzien en daar succes mee hebben.

Fotocredits: dancing, istolethetv
Dit artikel afdrukken